Konveksiyonel (Yükselim) Yağışlar
Isınan hava yü Hava kütlesi yükseldikçe soğur ve nem taşıma kapasitesi azalarak, yağış oluşur. Bu şekilde oluşan yağışlara konveksiyonel yağış denir.
Ülkemizde başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere bütün iç Anadolu Konveksiyonel (Yükselim) Yağışların etkisi altındadır.
- Isınan hava yü Hava kütlesi yükseldikçe soğur ve nem taşıma kapasitesi azalarak, yağış oluşur. Bu şekilde oluşan yağışlara konveksiyonel yağış denir.
- Ülkemizde başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere bütün iç bölgelerimizde bu tip yağışlar görülür, İç Anadolu’da ilkbahar ve yaz başlarında görülen bu yağışlara “Kırkikindi yağmurları” adı Yaz mevsiminde Erzurum – Kars Yöresinde de görülür.
Orografik (Yamaç) Yağışlar
- Özellikle dağların denize paralel uzandığı yerlerde denizden gelen nemli ve serin hava kütlelerinin dağ yamacı boyunca yükselip, soğuyarak yoğunlaşması sonucu oluşan yağışlardı
- Türkiye’de dağların kıyıya paralel uzandığı kıyı bölgelerinde bu tür yağışlar fazladır Toroslar ve Kuzey Anadolu Dağları’nın denize bakan yamaçlarında görülür. Orografik yağışların en çok görüldüğü bölge Karadeniz’dir.
Cephe Yağışları
Sıcaklık ve nem bakımından farklı karakterdeki hava kütlelerinin karşılaşmasıyla sıcak havanın yükselip yoğunlaşması sonucunda oluşan yağışlardır.
Ülkemizde kış mevsiminde Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde cephe yağışları fazla görülü En çok Akdeniz Bölgesinde görülür.
- Türkiye’de en çok görülen yağış tipi cephesel yağışlardı Bunun nedeni matematiksel konumdur.