Ülkelerindeki savaş ortamından, Türkiye’ye ya da Avrupa ülkelerine geçmeye çalışan Suriyeli kaçak göçmen sorunu büyüyor. Türkiye’de mayıs ayından bu yana yasal gerekleri taşımayan 50 bin kaçak göçmen yakalandı.
İç savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek Ülkelerindeki savaş ortamından, Türkiye’ye ya da Avrupa ülkelerine geçmeye çalışan Suriyeli kaçak göçmen sorunu büyüyor. Türkiye’de mayıs ayından bu yana yasal gerekleri taşımayan 50 bin kaçak göçmen yakalandı.
İç savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek yasa dışı yollarla Türkiye’ye ya da Avrupa ülkelerine geçmeye çalışan Suriyeli kaçak göçmen sorunu büyüyor.
AA muhabirinin Genelkurmay verilerinden derlediği bilgilere göre, yasa dışı yollarla Türkiye’ye giren ve buradan Avrupa ülkelerine geçmeye çalışan Suriyelilere karşı güvenlik güçleri yoğun mesai harcıyor.
Türkiye’de, geçen mayıs ayından itibaren, sınırlardan yasa dışı geçiş yapan ve Türkiye’de bulunmak için yasal gerekleri taşımayan 50 bini aşkın kaçak göçmen yakalandı. Bunlardan 30 binini Suriyeliler oluşturuyor.
Irak ve İran sınırından illegal yöntemlerle Türkiye’ye geçmeye çalışan bin 500 civarında kişi gözaltına alınırken, Türkiye’den Suriye’ye, Yunanistan’a ve Bulgaristan’a geçmeye çalışan yaklaşık 4 bin kişi hakkında da yasal işlem yapıldı.
Ayrıca, jandarma ve sahil güvenlik birimleri tarafından aynı dönemde, Türkiye içinde, yasal gerekleri taşımayan 20 bine yakın kişi yakalandı.
Bu kişilerle birlikte, yüklü miktarda kaçak sigara, uyuşturucu madde, cinsel gücü artırıcı hap, içki, cep telefonu, akaryakıt, canlı hayvan, muhtelif gıda maddesi, giyim eşyası ve motorlu araca da el koyuldu.
AB ülkelerinde 150 bin, Türkiye’de 2 milyon Suriyeli yaşıyor
Diğer taraftan, Türkiye’nin denizleri üzerinden ölümü göze alarak Avrupa ülkelerine gitmeye çalışan kaçakgöçmenlerin dramı ise devam ediyor.
Suriyelilerin Avrupa’ya geçiş hayalinin insan tacirleri tarafından kullanılması zaman zaman Akdeniz ve Ege’de ölümlerin yaşanmasına neden oluyor.
Türkiye’nin denizlerinde geçen yıl 15 bin kaçak göçmen yakalandı. Bunların yüzde 90’ı zor durumdayken Türk güvenlik güçleri tarafından kurtarıldı. Bu yıl, bu rakamın artarak 50 bine ulaşacağı tahmin ediliyor.
Bu arada, 300 bine yakını 25 kampta misafir edilen Türkiye’deki toplam Suriyeli sayısı 2 milyona yaklaşırken, toplam nüfusu 4 milyon olan Lübnan da 1 buçuk milyon sığınmacıyı ağırlıyor.
AB ülkelerinde ise toplam 150 bin Suriyeli bulunuyor.
Yunanistan ve Batı Balkanlar’a sığınma talebinde artış var
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verilerine göre ise Yunanistan ve Batı Balkanlara sığınma taleplerinde artış yaşanıyor. Yunanistan’a yılın ilk yarısında giriş yapan göçmen sayısı 77 bin 100.
Yunanistan’a giriş yapan mültecilerin yüzde 60’ının Suriyeli olduğuna işaret ediliyor.
Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken Akdeniz’de bin 900 kişinin bu yıl hayatını kaybettiği, geçen yıla oranla Akdeniz’de hayatını kaybeden göçmen sayısının iki kattan fazla artış gösterdiği kaydediliyor.
‘Türkiye net bir tutum sergilemeli’
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Uzmanı Mehmet Yegin, sınırlardan kaçak girişlerin önüne geçilememesinin başta terör ve güvenlik olmak üzere birçok açıdan sıkıntıya yol açabileceğini belirtti.
Sınırlardan kitlesel geçişler sırasında gerçekleşecek terörist sızmaların, ulusal güvenlik açısından yaratacağı sorunlara dikkati çeken Yegin, özellikle Suriyeli kaçak göçmenlerin sadece Türkiye için değil, Avrupa ülkeleri için de “baş ağrıtan” bir soruna dönüştüğünü söyledi.
Yegin, Türkiye’nin uzun süredir çözüm aradığı Suriyeli göçmen sorunuyla ilgili uluslararası kamuoyunda eleştirilere maruz kaldığını hatırlatarak, “Türkiye’nin açık kapı politikası mı izleyeceği, yoksa farklı bir yaklaşım mı sergileyeceği konusunda net bir tavır takınması gerektiğini” ifade etti.
Uzun olmasına karşın, Suriye sınırının Irak gibi kontrol edilmesi zor bir sınır olmadığını öne süren Yegin, uluslararası destek ve teknolojik imkanlarla ciddi tedbirler alınabileceğini anlattı.
Yegin, “Sınırlardan kaçak geçişler, güvenlik ve terör açısından, Türkiye için olduğu kadar Avrupa ülkeleri için de sakıncalı. Türkiye, Suriyeli mülteciler ve kaçak geçişler konusunda tüm yükü omuzlamak zorunda değil. Uluslararası destek verilmesi halinde Türkiye’nin ve Avrupa’nın güvenliği için Suriye sınırı daha etkin biçimde kontrol edilebilir” değerlendirmesinde bulundu.
kaynak:AA