Türkiye’nin Bitki Örtüsü

Türkiye’nin Bitki Örtüsü
Yayınlama: 23.06.2016
Düzenleme: 05.03.2021 22:36
3.077
A+
A-

Bir yerde doğal olarak yetişen bitkilerin oluşturduğu toplulu­ğa “bitki örtüsü” denir. Ülkemiz bitki örtüsü bakımından oldukça zengindir. Ülkemizin çeşitli bitki türlerine sahip olmasında etkili olan faktörler şunlardır;

İklimin çeşitlilik göste Bir yerde doğal olarak yetişen bitkilerin oluşturduğu toplulu­ğa “bitki örtüsüdenir. Ülkemiz bitki örtüsü bakımından oldukça zengindir. Ülkemizin çeşitli bitki türlerine sahip olmasında etkili olan faktörler şunlardır;

 

Canlı UZEM, Sınavlara Hazırlık Kursu
  • İklimin çeşitlilik göstermesi
  • Orta kuşakta yer alması
  • Yeryüzü şekillerinin çeşitli olması
  • Yükseltinin farklı olması
  • Kıtalararası doğal geçiş alanı olması
  • Toprak tiplerinin farklı olması
  • Denizlerle çevrili olması

 

Not: Yeryüzünde geniş alanlara yayılış gösteren bitkilere “koz­mopolit” sadece dar bir bölgede yetişen bitkilere ise “en-demik” bitkiler denir. Sığla, kasnak meşesi, Kazdağı köknarı birer endemik bitkidir.

 

 

 

  1. A) ORMANLAR

 

Çeşitli ağaçların bir arada oluşturduğu topluluğa “orman” denir. Ülkemizdeki ormanlar, iklim, yer şekilleri, toprak yapısı ve bakı durumuna bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Ormanlar genel olarak, geniş yapraklı, iğne yapraklı ve geniş yapraklı ile iğne yapraklıların bir arada bulunduğu karışık yapraklı ormanlar olmak üzere üç gruba ayrılır. Ormanlar Türkiye yüzölçümünün % 26,8’ini kaplar.

 

Not: İğne yapraklı ağaçlar yıl boyu yapraklarını dökmeyen daima yeşil kalan ağaçlardır (Çam, köknar, sedir, ladin vb.). Geniş yapraklı ağaçlar ise kışın yaprağını dökerler (Meşe – kayın, gürgen, kestane, kava, ıhlamur, kızılağaç gibi).

Bir Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.