Türkiye’nin Jeolojik Yapısı ve Özellikleri

Türkiye’nin Jeolojik Yapısı ve Özellikleri
Yayınlama: 19.06.2016
Düzenleme: 05.03.2021 22:36
2.811
A+
A-

Büyük kısmı III. ve IV. jeolojik zamanlarda oluşmuş genç arazi yapısına sahiptir. Alp orojenezinin etkisinde kalmıştır. Bu nedenle ortalama yükselti fazla yerşekilleri engebelidir.
Bitlis, Kırşehir, Yıldız Dağları ve Menteşe kütleleri nisbeten eski I.

  • Büyük kısmı III. ve IV. jeolojik zamanlarda oluşmuş genç arazi yapısına sahiptir. Alp orojenezinin etkisinde kalmıştır. Bu nedenle ortalama yükselti fazla yerşekilleri engebelidir.
  • Bitlis, Kırşehir, Yıldız Dağları ve Menteşe kütleleri nisbeten eski I. zaman arazileridir (Masif).
  • Güneydeki Arap Yarımadası ve Afrika levhaları ile kuzeydeki Avrasya levhasının sıkıştırmasına bağlı yan basınçların etkisiyle doğu-batı uzanışlı sıradağlar oluşmuş, ortalama yükseltisi artmıştır. Dağ sıraları batıda Afyonkarahisar, doğuda ise Tunceli-Erzurum çevresinde birbirine yaklaşır.
  • III. zamandaki aşınmalarla alçalan araziler IV. zamandaki epirojenik hareketlerle yükselmiş, böylece yük-sek ova ve plato düzlükleri yaygınlaşmıştır.

NOT: Türkiye’de genç kıvrım dağları, genç volkan konileri, fay hatları, tektonik ovalar, kaplıcalar ve jeotermal enerji kaynaklarının dağılışı paralellik gösterir.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.