Rekabetin daha çetin olduğu, mülakat tekniklerinin ise hızla geliştiği ve çeşitlendiği iş dünyasında, adaylar iş görüşmelerinde birçok farklı değerlendirmeye tabi tutuluyor. Bununla birlikte gerek İnsan kaynakları personeli gerekse diğer yöneticiler tarafından işe alınma aşamasında diğer cvlerden ön plana çıkabilmek için yapılması gerekenler fazlalaşıyor. Gelin neler yapabileceğimize birlikte göz atalım.
İnsan Kaynakları uzmanları günümüzün çetin rekabet şartlarında işe alım yapılacak olan pozisyona en uygun adayı bulabilmek için tabiri caizse kılı kırk yarıyor. Durumun farkında olan birçok aday ise yetkinliklerinin ve deneyimlerinin başvurdukları pozisyona olan uygunluğunu İK profesyonellerine kanıtlamak için yoğun çaba sarf ediyor.
Durumun farkında olanlar bunları zaten yapıyor ancak acaba siz durumun farkında mısınız? İş bulamamanızın veya iş görüşmeleri sonucunda birbirinden farklı olumsuz cevap almanızın sebebi acaba bu mu? hiç düşündünüz mü?
“Olabilir aslında!” diyorsanız gelin İK uzmanı karşısında ve karşısına çıkmadan önce neler yapabileceğimize bakalım.
1- Aranılan Kişi Olduğunuzu Gösterin
İş görüşmesine gitmeden önce adayların kurumla, sektörle ve iş tanımıyla ilgili yaptığı kapsamlı araştırmanın önemi çok büyük. Bu nedenle mülakata girmeden önce asla bu basamağı atlamayın ve kapsamlı bir hazırlık yapın. Mülakat süresince de yaptığınız ön araştırmadan yararlanarak İK uzmanının size yönelttiği her soruda ona doğru adayın siz olduğunu gösterin. Ancak soruları cevaplarken ve yetkinliklerinizi anlatırken kendinizi övmek yerine kendi başarı hikayelerinize odaklanın.
2- Diğerlerinden Farklı bir CV Hazırlayın!
Benzerlerimizden öne çıkma ve sonuç olarak da iş görüşmesi için davet almamızda çok kritik itici bir güç sağlıyor.
1. Adım: Kriterlere göre aday havuzunda tarama yapılır. Bu aşamadaki aday taraması önceden belirlenmiş kriterlere göre yapılır. Böylelikle “spor olsun diye başvur butonuna tıklayanlar” elenmiş olur.
2. Adım: Güzel bir kahve ve müzik ile “hızlı bakış”. Adayların CV’lerini eşitlik çerçevesinde inceleyebilmek için ilk elemeden geçen aday CV’lerine hızlı bir şekilde göz atarak optimum sayıya ulaşmak için manuel bir eleme yöntemidir. Tecrübe arttıkça “hızlı bakış”a ayrılan süre azalır elenen aday sayısı artar.
3. Adım: Detaylı CV inceleme. En zor aşamadır. Çünkü “hızlı bakış” ile elenen adaylar olsa dahi işgücü piyasasındaki malum sıkıntılar sebebi ile bir sürü aday CV’si masa üstünden göz kırpmaktadır.
3- Yetkinliğinizi Gösteren Sertifikalar ve Katılım Belgeleri
İnsan Kaynakları yöneticisinin sizin bir iş alanı hakkında yeterli olduğunuzu anlaması için kanıta ihtiyaç vardır, siz istediğiniz kadar sözlü olarak belirtin bir diplomanın veya bir sertifikanın yerini tutmayacaktır.
İşe Alımlarda Önerebileceğimiz Sertifika Programları
1- Temel Bilgi Teknolojileri (Bilgisayar) Sertifikası
Birçok memur alımında ve özel alımlarda istenilen Adalet Bakanlığı Onaylı Bilgisayar Sertifikasını Uzaktan Eğitim yöntemiyle 81 ilden alabilir Bilgisayar yetkinliğinizi kanıtlayan sertifikanızı edinebilirsiniz.
2- Çocuk Gelişimi Sertifikası (Uzaktan Eğitim)
3- Hasta Kabul Sekreterliği Sertifika Programı
Hasta Kabul alanında kursiyerleri, Hastane ve benzeri Sağlık Kurumlarında kolaylıkla çalışabilecekleri düzeyde Hasta Kabul İşlemleri Eğitimi aldıklarını belgelendiren sertifika programı.
Kısaca torpil yazsanıza ne gerek var iki saat ağdalı ağdalı anlatıyorsunuz.