YDS ve KPSS ilişkisi
KPSS’ye giren birçok aday, YDS’ye girip girmeme konusunda kararsızlık içinde. Bu makalemizde YDS’nin KPSS üzerine etkisini anlatacağım.
YDS yılda iki kez düzenlenen bir sınav. Her ay düzenlenen E-YDS de var ama ona sonra değinec
YDS ve KPSS ilişkisi KPSS’ye giren birçok aday, YDS’ye girip girmeme konusunda kararsızlık içinde. Bu makalemizde YDS’nin KPSS üzerine etkisini anlatacağım.
YDS yılda iki kez düzenlenen bir sınav. Her ay düzenlenen E-YDS de var ama ona sonra değineceğim. YDS’nin geçerlilik süresi 5 yıldır. 5 yıl içerisinde aday istediği kadar sınava girebilir ve hangi sınavda en yüksek puanı aldıysa o geçerli olur. Daha önce hiç YDS’ye girmeyen bir aday, KPSS’den önceki herhangi bir YDS’ye girmezse o seneye ait KPSS’de dil puanları hesaplanmaz. KPSS’den sonra girdiği YDS ise bir sonraki KPSS’yi etkiler. Yani 2016 KPSS puanında dil puanının da hesaplanmasını isteyen bir aday en geç 2016 bahardaki YDS’ye girmek zorundadır.(e-YDS hariç) YDS için 2015 bahar kılavuzunda şu ibare yer almaktadır:
“Yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla katılarak hesaplandığı KPSS puan türleri, 2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından uygulanan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanı ile ağırlıklandırılarak hesaplanmaktadır. KPSS Lisans sınavlarında yabancı dil testinin de ağırlıklandırılarak hesaplandığı puanları edinmek isteyen adayların YDS’ye Almanca, Fransızca ve İngilizce testlerinin birinden girmeleri zorunludur. YDS’ye katılmayan veya Almanca, Fransızca ve İngilizce dışında bir yabancı dilden sınava katılan adayların, yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla katılarak hesaplandığı KPSS puan türleri hesaplanmaz.
KPSS’den sonra elde edilecek Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları, yabancı dil ağırlığı içeren bir sonraki KPSS puanlarının hesabında dikkate alınır.” Özellikle A grubundan sınava hazırlanan adaylar, YDS’ye girmezse KPSS’de 91 puan türündeki puanları hesaplanmayacaktır. Bu da istediği kadroları seçme açısından dezavantaj oluşturacaktır. Lise ve ön lisans adayları için YDS’nin çok etkisi bulunmamaktadır. Önceki yıllarda da dil puanı isteyen lise ve ön lisans kadrolarına pek rastlanmadı. Öğretmen adaylarının YDS’ye girmesine gerek yoktur. Dil mezunu bir aday için zaten ayrı bir alan sınavı yapılmaktadır. Özetle lisans mezunu bir adayın YDS’ye girmesi, daha fazla kadro seçmesi açısından bir avantajdır. Her bölümün YDS’ye girmesine gerek yoktur. Hangi bölüm mezunlarının YDS’ye girmesinin daha avantajlı olduğuna da sonraki makalelerimizde değineceğiz.