Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek olan 3.5 milyon aday için önemli kurallar ve uyarılar yayınlandı. Kimlik ve saat uyarıları, giriş belgeleri, malzeme dağıtımı ve sınav sırasındaki yasaklar hakkında bilgi verildi.
Üniversiteye adım atmak için Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) hazırlanan 3 milyon 527 bin 466 aday için son dakika uyarıları geldi. Sınav 17 ve 18 Haziran tarihlerinde toplamda 288 sınav merkezinde gerçekleştirilecek. İşte YKS’de dikkat edilmesi gerekenler.
ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuza göre sınavdan önce ve sınav sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar belirlendi. Sınavda adayın yüzünün kimlik tespiti sağlayacak şekilde açık olması gerekiyor. Adayların sınava girecekleri binanın kapısında en az 1 saat önce hazır olmaları gerekiyor. Sabah oturumunda saat 10.00’dan sonra, öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30’dan sonra adaylar sınav binalarına alınmayacak.
Sınavda sayısal, sözel veya eşit ağırlık puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin AYT oturumuna katılması zorunlu. Adayların yanlarında Sınava Giriş Belgesi’ni bulundurmaları gerekiyor. Belgelere ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden ulaşılabiliyor.
Sınava giren adayların yanlarında fotoğraflı nüfus cüzdanı ya da fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış fotoğraflı pasaportun aslını bulundurması gerekmektedir. Adaylara iki adet kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, peçete ve şeker içeren kutular sınav salonlarında görevliler tarafından dağıtılacak.
Soru kitapçığı numarası yazılıp kodlanmayan veya yanlış yazılıp kodlanan cevap kâğıtları optik okuyucuda okunamadığından adayların bu işlemleri doğru yaptığından emin olmaları gerekiyor. İşaretlediği bir cevabı değiştirmek isteyen adaylar silme işlemini çok iyi yapmalılar. Şeffaf pet şişe içerisinde su hariç yiyecek, cüzdan, cep telefonu, kalem, silgi, kalemtıraş, yüzük, kolye, küpe sınav salonuna alınmayacak.
ÖSYM tarafından belirlenen yasaklar da bulunmaktadır. Sınav sırasında adayların konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri, görevlilere soru sormaları, müsvedde kağıdı kullanmaları veya soru ve cevaplarını başka bir kağıda yazmaları, birbirleriyle kalem, silgi alışverişini yapmaları, sınav süresi bittiği halde soruları okumaya ve cevap kâğıdında işaretleme yapmaya devam etmeleri, sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları yasaktır. Bu yasaklara uymayan adayın sınavı geçersiz sayılacak.