Yüksek Lisans üniversitelerin büyük çoğunluğu için 2 yıllık bir süreçtir. Bunun ilk yılında (2 dönem) size verilen yüksek lisans derslerini alırsınız (çoğunlukla her dönem 3-4 adet). Daha sonra tez döneminiz başlar ve tez yazmanız gerekir. Bu süreçte devl Yüksek Lisans üniversitelerin büyük çoğunluğu için 2 yıllık bir süreçtir. Bunun ilk yılında (2 dönem) size verilen yüksek lisans derslerini alırsınız (çoğunlukla her dönem 3-4 adet). Daha sonra tez döneminiz başlar ve tez yazmanız gerekir. Bu süreçte devlet üniversitelerinde harç ödenmemektedir. Ancak YÖK’ün belirlediği şartlara göre 3 yıl içerisinde yüksek lisansınızı bitirmezseniz harç ödemeniz gerekir.
Mevcut kanunlara göre dersleri veya tezi uzatmanız nedeniyle okuldan atılmanız söz konusu değildir. Ancak meclis şu anda atılmayı tekrar mümkün kılmayı planlamaktadır.
Doktora da aynı şekilde ders ve tez dönemlerinden oluşur. Üniversiteler doktoranın asgari süresini kendileri belirlemektedir. Örneğin bazı üniversitelerde ders dönemi 2 dönem, bazılarında 3 dönemdir. Bu üniversitenin inisiyatifindedir. Daha sonra teze geçilir. Tez döneminin de asgari kaç dönem süreceğini üniversite belirleyebilir. Ancak YÖK’ün belirlediği kurallara göre doktoran en fazla 6 yıl sürmektedir. 6 yıldan sonra üniversiteye harç ödenmesi söz konusudur. 6 yıl doldurulduğunda doktoradan atılmanız yürürlükteki kanunlara göre mümkün değildir. Ancak meclis şu anda atılmayı tekrar mümkün kılmayı planlamaktadır.
Yüksek Lisans bittikten sonra Doktora aynı veya başka üniversitede yapılabilir. Nerede yapılırsa yapılsın yeniden başvuru yapılır. Doktoraya doğrudan geçiş mümkün değildir.
hayır.
Öncelikle şunu belirtelim: Örneğin bir üniversite yüksek lisansa 5 kişi alacak. 150 kişi başvuru yaptı. Üniversite başvuran kişileri puan sırasına dizer (ales, lisans, ve varsa dil). Bu sıralama içerisinden en fazla 20 kişiyi mülakata/yazılı sınava alabilir. Yani 5 kişi alacaksa bunun en fazla 4 katı kadar kişi sınava girebilir. Bu durumda ilk aşamada büyük oranda engellenmektedir. Çünkü 21. Kişinin istediği kadar torpili olsun sınava giremediği için başta elenmiş olur. İkinci aşamada bahsettiğimiz 20 kişi sınava alınır. Sözlü veya yazılı sınav yapılabilmektedir. Sözlü sınavlarla ilgili çoğunlukla kuşku bulunsa da grubumuzda da defalarca örneğini gördüğümüz gibi hiçbir torpili olmayan kişiler de yüksek lisansı kazanmaktadır. Çünkü ikinci aşamada yüksek lisansa kimin girip kimin girmediği sadece sınav sonucuna göre belirlenmez. Lisans ortalamanız, alesiniz ve varsa diliniz de sınav puanıyla harmanlanarak hesaplanır. Bu durumda puanları yeterince yüksek olan birinin yalnızca sınav puanı düşürülerek elenmesi imkansız olmasa da zordur.
Bu nedenle torpilsiz hiçbirşey olmaz, torpilsiz yüksek lisans kazanılmaz gibi sözlere itibar etmeyiniz. Eğer bir üniversitede olmadıysa bir başka üniversitede mutlaka olacaktır (Tabi gerçekten yeterince puana sahipseniz).