Yüksek Lisans ve Doktora Nedir – Neden Yapılır?

Yüksek Lisans ve Doktora Nedir – Neden Yapılır?
Yayınlama: 04.06.2015
Düzenleme: 09.03.2021 11:20
583
A+
A-

Yüksek lisans ve Doktora hakkında soruların gelmesi üzerine Kariyer Memur olarak sorularınıza yanıt olacak bu haberi hazırladık.

Yüksek Lisans ve Doktora Nedir?

Yüksek Lisans her lisans mezununun kendi alanında ve belirli şartlar dahilinde başka ala Yüksek lisans ve Doktora hakkında soruların gelmesi üzerine Kariyer Memur olarak sorularınıza yanıt olacak bu haberi hazırladık.

Yüksek Lisans ve Doktora Nedir?

Yüksek Lisans her lisans mezununun kendi alanında ve belirli şartlar dahilinde başka alanlarda yapabileceği, “lisansüstü eğitimin” ilk basamağıdır. Doktora ise yüksek lisanstan sonraki süreçtir ve doktora bitiren kişi Dr. Ünvanı alır.

Yüksek Lisans ve Doktora programları fakültelere değil “Enstitülere” bağlıdır. Dolayısıyla başvuru yapmayı düşündüğünüz üniversitede istediğiniz yüksek lisans ve doktora programının olup olmadığını, varsa bunların şartlarının neler olduğunu fakültelerin değil enstitülerin web sitelerinden kontrol etmelisiniz.

Örnek vermek gerekirse;

* Eğitim fakültelerinden mezun olan kişiler kendi alanlarında lisans üstü eğitime devam etmek için “Eğitim Bilimleri Enstitüleri’ne”

* İktisat, İşletme, Halkla İlişkiler, Turizm İşletmeciliği, Sosyoloji gibi sosyal bilimler kapsamındaki lisans üstü programlar için “Sosyal Bilimler Enstitüleri’ne”

* Fizik, Kimya, Matematik, Biyoloji vb lisans üstü eğitim bölümleri için ise genellikle “Fen Bilimleri Enstitüleri’ne başvuru yapılmaktadır.

Bunun dışında İnkılap Tarihi Enstitüsü gibi farklı enstitülerde mevcut olabilmektedir.

Yüksek Lisans ve Doktora Neden yapılır?

Yüksek lisans ve doktora sanılanın aksine sadece akademisyen olmak için yapılmaz. Özel sektör ve kamu sektörü çalışanları için de lisans üstü eğitimin getirdiği avantajlar vardır. Örnek vermek gerekirse öğretmenler lisans üstü eğitime devam ederek MEB bünyesinde farklı görevler alabilmektedir. Aynı şekilde kamu kurumlarında uzman yardımcısı, uzman gibi birçok kadro lisans üstü eğitimle sıkı sıkıya bağ içindedir.

Bunun yanı sıra yüksek lisans ve doktora yapmanın en bilinen gerekçesi üniversitede akademisyen olabilmektir.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.