Zabıt Katibi olmanın yolu nedir? Zabıt Katipliği Sınavının tüm püf noktalarını Kariyer Memur hem konunun uzmanlarının ağzından hem önceki adayların tecrübelerinden edindiği bilgilerle derledi.
ZABIT KATİPLİĞİ SINAVININ TÜM NOKTALARINI 6 ANA MADDEDE ÖZETLEYEBİLİRİZ:
1- En az üç ay günlük 2-3 saat klavye çalışmak
2- Ekrana ve klavyeye bakmadan, sadece kağıda bakarak on parmağı da kullanarak yazmayı öğrenmek
3- Geçmiş dönemlerde çeşitli illerin sınavlarında çıkmış metinlere ağırlık verme
4- Hızlı yazmadan çok yanlışsız yazmaya önem vermek (yanlışsız yazmayı öğrendikten sonra hız kendiliğinden geliyor zaten)
5- Sınavda, kendimiz gibi herkesin heyecanlı olduğunu düşünmek (yani sadece biz heyecanlı değiliz, herkes heyecanlı olduğu için eşitlik söz konusu)
6- Mutlaka MEB’nin daktilografi kitabına sahip olmak ve buradaki metinleri yazarak hazırlanmak
ZABIT KATİPLİĞİ SINAVINA ÇALIŞMAK İÇİN NERDEN BAŞLAYACAĞIM?
Başlamak bitirmenin yarısıdır. Her şeyden önce MEB’in daktilografi kitabına sahip olup,daha sonra parmaklarınızın yerleşimini ve oturma düzeninizi sağladıktan sonra önce basit kelimeler yazarak yazmaya başlayın. Yazım tekniğinin başında Aka, yaşa, uyu, taka, kat, yat gibi kelimeler yazılır. Bu kelimelerin yazılmasının amacı hem çok kullanılan ve sesli harflerin hakim olduğu klavye orta bloğuna alışmak ve parmaklarınızı bu alanda -konumlandırmaktır. Bununla birlikte harflerin yerlerini iyi ezberlemeye çalışın. Bu ezberleme süreci çok kısa bir zamanını alacaktır, zaten daha sonrasında parmaklarınız gideceği harfi kendisi bulacaktır. Siz bu konuda herhangi bir sıkıntı çekmeyeceksiniz.
Q KLAVYE İLE ON PARMAK YAZILAMAZ MI?
F klavye ile on parmak yazım teknikleri kullanılarak yazılabilecek en iyi hızda yazı yazmanın ışığında aklımıza şöyle bir soru geliyor: “Q klavye ile on parmak yazı yazılamaz mı?” Bu soruyu isterseniz kendi klavyemizi ve Q klavyeyi inceleyerek cevaplayalım.
Q klavyede harf dizilimi Türkçe açısından çok olumsuzdur. Zira Türkçede en çok kullanılan sesli harf olan “A” harfi Q klavye düzeninde sol elin serçe parmağına denk gelmektedir. Sol elin serçe parmağı sürekli olarak q on parmak düzenine göre kullanılırsa elimiz çok çabuk yorulur. Bu isterseniz kendinizde deneyebilirsiniz. Q klavye üzerine sol elinizin serçe parmağı A harfine oturacak şekilde sırasıyla parmaklarınızı oturtun.
Daha sonra elinizi hiç kaldırmadan sadece sol elinizin küçük parmağı ve sol el yüzük parmağı ile “ASA” kelimesini yazmaya çalışın. 5 veya 6. yazımdan sonra parmaklar ve dolayısıyla el bileği ekleminiz yorulmaya başlayacaktır. Ancak aynı kelime F klavyemizde sırasıyla sol elin işaret parmağı ve sağ elimizin işaret parmağı ile yazılacağından hiçbir yorulma belirtisi görülmez.
Sadece a veya diğer sesli harfler için geçerli olmamakla birlikte Q klavye düzeninde tüm harflerin yerleşimi Türk kullanıcısı için bir engel teşkil etmektedir. Bunu Q klavye üzerinde sesli harflerin dağınık yerleşiminden anlayabilirsiniz.
Sesli harfler kelimeler içinde çok kullandığımız için önemlidir ve sürekli bu harfleri tuşlarız. Olaya birde sessiz harfler açısından bakalım. Türkçemizde en çok kullanılan sessiz harflerden birisi olan “K” harfi Q klavye düzeninde sağ elin orta parmağına denk gelmektedir. Ancak F klavyemizde bu harf sağ elin işaret parmağı üzerine denk gelir. Bunun nedeni K harfinin en çok kullandığımız sessiz harflerden birisi olması ve ellerimizin yorulmaması için hızlı ve kolayca vuruş yapabileceğimiz bir noktaya alınmasıdır. Sanırım bu bile F klavyenin farkını ortaya koyuyor, ne dersiniz?
YILLARDIR Q KLAVYE KULLANIYORUM, F KLAVYEYE GEÇMEM ZOR OLMAZ MI?
İnsan alıştığı bir düzenden başka bir düzene geçince kesinlikle bir sendeleme dönemine girer. Bu kaçınılmaz bir durumdur. Ancak yukarıda bahsedilen durumun klavye değiştirmede önemli olmayacağı bir gerçek, çünkü F klavyeye alışmanız sizin en fazla 3 gününüzü alır. Yapacağınız basit ve düzenli egzersizler ile kendinizi geliştirebilirsiniz. Unutmayınız ki, şu anda bu yazıyı yıllarca Q klavye kullanmış ve daha sonrasında F klavyeye geçerek dakikada 500 karakterin üzerinde yazı yazabilen birisi yazıyor.
Sadece F klavyeye geçmeyi isteyin bu size yeter. F Klavye on parmak teknikleri hakkında yardımcı olabilecek programlar ve yazılımlar edinmeye çalışın. Bu yazılımlar sizin klavye düzeninizi sağlamanızda büyük oranda yardımcı olacaktır.
Q klavyeden F’ye geçişte zorlanmazsınız, çünkü F klavye üzerinde klavyeye bakmadan (hatta bilgisayar ekranına bile bakmadan) yazım yapabilirsiniz. Bu sayede hızlı ve daha doğru bir yazı yazma tekniği elde edersiniz. Bunun zaman, para, rahatlık açısından getirilerini bilgisayar ile alakalı bir insansanız tahmin edebilirsiniz.
Kendinizi yormayın, birden F klavye öğrenmeye kalkmayın, öncelikle size bu konuda yardımcı olabilecek yönergeleri izleyin.
Daha sonrasında kendinizi rahat hissettiğinizde F klavyeye geçin. Göreceksiniz F klavye ile aslında çok daha hızlı ve doğru yazı yazabileceksiniz. (İnanın şu anda bu yazılarda F klavye üzerinde yazılıyor, bu kadar çok yazıyı Q klavye ile yazdığınızı bir düşünsenize?)
Eğer sırf katiplik sınavını kazanmak için on parmak öğreniyorsan MEB’in daktilografi kitabını alıp oradaki yönergeleri izleyerek F klavye on parmak öğrenmelisiniz.
On parmak öğreten pc programları hem büyük küçük harf demde noktalama işaretlerini öğretmeye çalışıyor. Zabıt Katipliği sınavında noktalama ve büyük küçük harf önemli olmadığı için programdan çalışmak büyük zaman kaybı.
On parmak öğreten pc programlarının ikinci dezavantajı, pc ekranına bakarak yazma alışkanlığı kazandırıyor. Ama on parmak klavye yazmanın asıl mantığı ekrana ve klavyeye bakmadan sadece kağıda bakarak yazı yazmayı öğrenmek. Zaten sınavda size verilen metin kağıtta masanızın üzerine konduğu için sınava göre kendimizi hazırlamamız lazım. Burada önemli olan sınavı kazanmak.
MEB’in daktilografi kitabını alıp, o kitabın 1. sayfasından itibaren denilenleri yaparak F klavye on parmak öğrenmek en doğrusu. Göreceksiniz ki, çalışma saatine göre değişir ama ortalama 4-5 ay sonra canavar gibi on parmak yazacaksınız.