DOLAR
EURO
ALTIN
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu

140 Çözümlü Türkiye Ekonomik Coğrafya Sorusu

140 Çözümlü Türkiye Ekonomik Coğrafya Sorusu
26.09.2020
38
A+
A-

TÜRKİYE EKONOMİK COĞRAFYASI 

 

1. Türkiye’nin coğrafi konum şartlarının;

I- Güney kıyılarımızda güneşlenme süresinin fazla olması- Yaz turizmi

II- Doğu ve Batı Medeniyetlerinin karşılaştığı yerde olması – Turizm

III- Asya ile Avrupa arasında geçiş özelliği göstermesi – Ulaşım

IV- Orta Doğu ve Hazar havzası ile Avrupa arasında köprü olması – Enerji taşımacılığı

V- Ege Bölgesindeki graben sahalarının alüvyonlarla kaplı düzlüklerden oluşması – Ulaşım

Ekonomiye katkısı düşünülürse hangisi yanlış eşleştirilmiş olur?

  1. A) I   B) II              C) III               D) IV                E) V

 

Doğru cevap E

 

Çözüm:Ege Bölgesindeki graben sahalarının alüvyonlarla kaplı düzlüklerden oluşması Ulaşım faktöründen çok cümlede geçen alüvyon kelimesi ile tarım fonksiyonunun önemli olduğu vurgulanmıştır.  

2. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de yanlış arazi kullanımına örnektir? 

  1. A) Grabenlerdeki düzlüklerde tarımsal faaliyetler yürütülmesi
  2. B) Menemen deltasında sanayi tesislerinin kurulması
  3. C) Kastamonu, Düzce gibi illerde ormancılık faaliyetlerinin yürütülmesi
  4. D) Teke ve Taşeli yarımadalarının engebeli alanlarında kıl keçisi yetiştiriciliği yapılması
  5. E) Volkanik arazide yer alan peribacalarının turizmde değerlendirilmesi

Doğru cevap B

Çözüm:

Menemen deltasında sanayi tesislerinin kurulması yanlış arazi kullanımıdır. Çünkü deltalar verimli tarım alanlarıdır. Tarım amaçlı kullanılması gerekir.

 

3.

Yukarıdaki haritada iki tarım ürününün en çok yetiştirildiği alanlar işaretlenmiştir.

Buna göre bu tarım ürünleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

          1                              2

  1. A) Pamuk Şekerpancarı
  2. B) Ayçiçeği Pamuk
  3. C) Tütün Pamuk
  4. D) Pamuk Yerfıstığı
  5. E) Mercimek Pamuk

Doğru cevap CÇözüm:

Dağılımı verilen 1. Ürün Tütün, 2. Ürün ise Pamuktur.

Pamuk ve Mercimek yaz kuraklığı istediği, Ayçiçeği ise güneşlenme süresinin fazla olması gerektiği için Doğu Karadeniz’de yetişemez.

Önemli Nota Bakınız!!!

 

Önemli Not:

Yaz kuraklığı isteyen önemli ürünler;

Pamuk

Mercimek

Buğday

Nohut

Arpa

Çavdar

 

 

 

 

  1. İç bölgelerde yağışın ve su kaynaklarının az olduğu yerlerde çiftçiler aşağıdakilerden hangisine yönelmiş olabilir?
  2. A) Pamuk tarımı
  3. B) Sebze ve meyve tarımına
  4. C) Zeytin tarımına
  5. D) Tahıl tarımına
  6. E) Arıcılık faaliyetlerine

Doğru cevap DÇözüm:

Birçok tahıl yaz kuraklığı isteği olan ve çok fazla su istemeyen özellik gösterdiği için iç bölgelerde daha çok tercih edilmektedir.

 

 

  1. Anavatanı Çin ve Hindistan olan çay bitkisi ülkemizde Cumhuriyet devrinde özellikle 1950’lerden sonra önem kazanmaya başlamış bir üründür. Kıyıdan 25-30 m. içerlere ve 300-400 m. yüksekliğe kadar çıkmaktadır. Ilık ve bol yağışlı bir iklim isteği bulunur.

Yukarıda özellikleri verilen ürün aşağıdakilerden hangisidir?

  1. A) Çay
  2. B) Pamuk
  3. C) Mısır
  4. D) Tütün
  5. E) Muz

Doğru cevap AÇözüm:

Ilık ve bol yağışlı bir iklim isteği olan ürün çaydır. Anavatanı Çin ve Hindistan gibi ülkelerdir.

 

  1. Türkiye’de yaz mevsiminin serin ve yağışlı, kışların ılık geçtiği bir yörede;

I- Deniz turizmiII- Fındık tarımıIII- Termal turizmIV- ArıcılıkV- Mısır tarımı

Faaliyetlerinden hangisinin yapılması daha zordur?

  1. A) I B) II               C) III               D) IV               E) V

Doğru cevap AÇözüm:

Yaz mevsiminin serin ve yağışlı geçtiği yörelerde deniz turizmi için uygun şartlar oluşmaz.

 

 

  1. Türkiye’de tarımın önemli sorunlarından biri de tarım ürün fiyatlarındaki yıl içindeki dalgalanmalar ve tarım ürünlerinde meydana gelen alansal fiyat farklılığıdır.

Aşağıdakilerden hangisi tarım ürünlerinin fiyatlarındaki dalgalanmaları azaltarak alansal fiyat farklılığını ortadan kaldırmak için yapılan bir uygulamadır?

  1. A) Sulama projelerinin belli alanlara uygulanması
  2. B) Pazarların üretim yerlerine uzak kurulması
  3. C) Gübre kullanımının yaygınlaşması
  4. D) Kredi olanaklarının iyileştirilmesi
  5. E) Destekleme alımlarının yapılması

Doğru cevap EÇözüm:Destekleme alımları devlet ve çiftçiyi garanti altına alan bir uygulamadır. Devlet ihraç ürünlerinde ve nüfusun ihtiyaç duyduğu ürünlerde sürekliliği sağlarken, çiftçiyi de koruyan bir uygulamadır. Çiftçinin ürün belli bir taban fiyat üzerinden satar ve satma garantisi söz konusudur. Önemli Nota Bakınız!!!      Önemli Not:Destekleme alımı yapılan ürünler: Tütün ( 2002 yılında kaldırıldı )Kuru ÜzümKuru İncirKuru KayısıPamukŞekerpancarıBuğdayÇayHaşhaşFındıkMısır Zamana ve yere göre bu ürünlerde değişiklik olabilir.

  1. Türkiye’de tarım alanlarından yüksek verim almak için aşağıdakilerden hangisinin yapılması doğru olur?
  2. A) Tarımda istihdamın arttırılması
  3. B) Tarım ürünü ithalatını arttırmak
  4. C) Tarım alanlarında intansif tarım yöntemini yaygınlaştırmak
  5. D) Tarım alanlarını genişletmek
  6. E) Nadas uygulamasını arttırmak

 

Doğru cevap CÇözüm: Tarım alanlarında intansif tarım yöntemini kullanmak demek sulama, makineleşme, gübreleme, ilaçlama gibi birçok uygulamanın yapılması demektir. Bu yöntemden en az alandan en fazla üretim hedeflenir.      

Yukarıda verilen merkezlerin yer şekilleri dikkate alırsa hangisinde tarımda makineleşme daha zor yapılır?

  1. A) I        B) II                C) III                D) IV                E) V

Doğru cevap CÇözüm:

Yer şekillerinin engebeli olduğu alanlarda makine kullanımı zordur. Haritada işaretli alanlar içerisinde dağlık ve engebeli olan yer Batı Karadeniz’de verilen III numaralı merkezdir.

 

 

 

 

  1. Türkiye’de nadas alanlarını azaltmak için aşağıdakilerden hangisinin ilk başta yapılması gerektiği söylenebilir?
  2. A) Tarım alanlarını genişletmek
  3. B) Hayvancılığı geliştirmek
  4. C) Tarımda sulama imkânları, sistemleri ve sulama projelerini geliştirmek
  5. D) Münavebeli tarım yöntemi uygulamak
  6. E) Tarımda çalışan sayısını arttırmak

 

Doğru cevap CÇözüm:

Nadası ortadan kaldırmanın en iyi yolu sulamadır. Bunun en güzel örneğini GAP ‘ ta görmekteyiz. GAP ile birlikte Güneydoğu Anadolu’da nadas alanları azalmıştır.

 

 

 

 

  1. Son yıllarda Türkiye’deki tarımdaki ve tarıma bağlı gelişmeler dikkate alınırsa;

I- Tarıma dayalı sanayiler azalmıştır.II- Sulama imkânları artmıştır.III- Makine kullanımı artmıştır.IV- Doğal koşullara bağlı olarak yapılan üretim azalmıştır.V- Tarım ürünlerinin talebi artmıştır.

Yukarıdakilerden hangisinin olduğu söylenemez?

  1. A) I   B) II                C) III                D) IV                 E) V

Doğru cevap AÇözüm:Tarımdaki gelişmeler ve Türkiye sanayisinin giderek gelişmesine bağlı olarak tarıma dayalı sanayiler artmıştır.  12. –  Ayçiçeği tarımı ve buna bağlı sanayi tesislerinin olduğu – ?- Pamuk tarımının yoğun olduğu – ?- Tarımsal işletmelerin küçük ve dağınık olduğu – ?gibi özellikler dikkate alınırsa bu durumların görüldüğü yerler sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

  1. A) III – I – II
  2. B) II – I – III
  3. C) III – II – I
  4. D) I – II – III
  5. E) II – III – I

 

Doğru cevap CÇözüm:

Ayçiçeği tarımı ve buna bağlı sanayi tesislerinin yaygın olduğu yer Trakya’dır.

GAP ile birlikte pamuk tarımının Türkiye’de birinci olduğu alan Şanlıurfa’dır.

Doğu Karadeniz’de yer şekilleri dağlık engebeli olduğu için tarım alanları parçalı ve küçüktür.

  1. Ülkemizde aşağıdaki meyvelerden hangisinin üretim alanı daha dardır?
  2. A) İncir B) Muz C) Elma
  3. D) Üzüm E) Portakal

 Doğru cevap BÇözüm:

Muz Türkiye’de kış sıcaklığının oldukça yüksek olduğu alanlarda yetişen Mikroklima ürünlerinden biridir. Türkiye’de Anamur Alanya arasında tarımı yapılır. Diğer ürünlerin ise üretim alanı daha geniştir.

 

 

 

  1. Efe: Bulunduğum yerde kış ılıklığı isteği olan ürünler yetişmektedir.

Ulutaş: Bulunduğum yerde sulama olanaklarının son yıllarda artmasına bağlı olarak pamuk, mısır, sebze – meyve gibi ürünlerin ekim alanı genişlemiştir.

Buna göre Efe ve Ulutaş’ın olduğu iller aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Efe                    Ulutaş

  1. A) Rize Antalya
  2. B) Eskişehir İzmir
  3. C) İzmir Şanlıurfa
  4. D) Antalya Erzurum
  5. E) Konya Şanlıurfa

 

Doğru cevap CÇözüm:

Kış ılıklığı isteyen ürünler daha çok kıyılarda yetişir.

Sulama olanaklarının son yıllarda arttığı yerler arasında Güneydoğu Anadolu gelir.

 

 

 

 

 

 

I- Bitkisel yağ fabrikasıII- Un fabrikasıIII- Tekstil fabrikasıIV- Şeker fabrikalarıV- Sabun fabrikasıKıyı Ege’de yer alan İzmir, Manisa, Aydın, Muğla gibi illerde hangi sanayi tesisi kurulursa tarımsal hammaddesi bu bölgede bulunmaz?

  1. A) I   B) II              C) III               D) IV                E) V

Doğru cevap DÇözüm:

İzmir, Manisa, Aydın, Muğla gibi illerde daha fazla getirisi olan ürünler tercih edildiği için şekerpancarı tarımı gelişmemiştir. Buna bağlı olarak da şeker fabrikaları bulunmaz.

I- Bitkisel yağ fabrikası – zeytin, ayçiçeğiII- Un fabrikası- buğdayIII- Tekstil fabrikası – pamukV- Sabun fabrikası – zeytin

 

  1. Monokültür belirli bir bitki türünün bir bölgede çok yaygın olarak uzun yıllar boyunca yetiştirilmesine dayanan bir tarımsal yöntemdir.

Aşağıdakilerden hangisi verilen il için monokültür bitkisi olamaz?

  1. A) Balıkesir – Zeytin
  2. B) Ordu – Fındık
  3. C) Tekirdağ – Ayçiçeği
  4. D) Şanlıurfa – Pamuk
  5. E) Rize – Turunçgil

Doğru cevap EÇözüm:

 

Rize’de turunçgil tarımı mikroklimadır, bu ilde geniş alanlarda tarımı yapılmaz.

 

 

 

 

Yukarıda pirinç tarımının yapıldığı bazı alanlar verilmiştir.

Buna göre bu alanların tercih edilmesinde hangisi etkili olmuştur?

  1. A) Akarsulardan sulama amaçlı yararlanma
  2. B) Delta ovalarının varlığı
  3. C) Yaz kuraklığının olmaması
  4. D) Tarımda çalışacak işçilerin fazla olması
  5. E) Sanayini gelişmiş olması

 Doğru cevap AÇözüm:

Türkiye’de çeltik tarımı daha çok akarsu boylarında yapılır. Su isteği fazla olan bir tarım ürünü olduğu ve suyun içinde tarımı yapıldığı için su kaynakları önem taşır.

 

 

  1. Konya ovasında yapılan tarımda;
  2. Makine kullanımı
  3. Gübreleme

III. Sulama

gibi sorunlardan hangileri daha çok yaşanır?

  1. A) Yalnız I
  2. B) Yalnız II
  3. C) Yalnız III
  4. D) I ve II
  5. E) II ve III

 

Doğru cevap EÇözüm:

Konya ovasında görülen iklim şartları sebebiyle yaz döneminde sulama sorunu en önemli sorunlar arasındadır.

Yağışın ve suyun yeterli olmadığı alanlarda gübre kullanmak toprağa daha çok zarar verir.

 

  1. Ulutaş bulunduğu yöreye baraj kuracaktır. Yörede tarım arazilerinin sulanması gibi birçok hedefi vardır.

Buna göre, barajın kurulmasıyla;

  1. Doğal koşullara bağlılık azalır.
  2. Tarım ürünlerinde verim artar.

III. Buğday, arpa tarımına ayrılan alanlar artar.

  1. Nadasa bırakılan tarım alanları azalır.

gibi özelliklerden hangileri gerçekleşir?

  1. A) Yalnız III
  2. B) Yalnız II
  3. C) I, II ve IV
  4. D) I, II ve III
  5. E) I ve III

Doğru cevap CÇözüm:

Sulama ile birlikte doğal koşullara bağlılık, nadas alanları azalır, Tarım ürünlerinde verim artar.

Daha fazla getirisi olan ürünler tercih edileceği için buğday, arpa tarımına ayrılan alanlar azalır.

 

Yaz kuraklığının belirgin olduğu bir tarım bölgesinde sulamanın yapılmaya başlanmasıyla yetiştirilen bazı ürünlerin yerini yeni tarım ürünleri ekilmeye başlanmıştır.’

Şeklinde ifade edilen yer haritadakilerden hangisi için doğru olmaz?

  1. A) I        B) II                C) III                D) IV                E) V

Doğru cevap AÇözüm:

Doğu Karadeniz’de yazlar serin ve yağışlı olduğu için sulamaya ihtiyaç duyulmaz. Sulamanın yapılamasıyla yeni bir ürün yetişmez.

 

Yukarıdaki haritada S merkezinden başlayarak E merkezine ulaşıldığında aşağıdaki ürünlerden hangisine rastlanmaz?

  1. A) Yer fıstığı
  2. B) Mısır
  3. C) Turunçgil
  4. D) Fındık
  5. E) Pamuk

Doğru cevap DÇözüm:Fındık Karadeniz ikliminde yetişme imkanı bulduğu için bu alanda yetişmez.    22. Aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisinin Türkiye’de belli bir tarım bölgesi bulunmaktadır? 

  1. A) Buğday
  2. B) Elma
  3. C) Üzüm
  4. D) Şekerpancarı
  5. E) Muz

Doğru cevap EÇözüm: 

Muz sadece Akdeniz Bölgesinde ve dar bir alanda yetişmektedir. Bu nedenle belli bir tarım bölgesi bulunmaktadır.

  23.  Ulutaş; “Türkiye’de tarım alanlarında makine kullanımı ne kadar artarsa artsın, tarım alanlarında tarım işçisine duyulan gereksinim tümüyle ortadan kalkmayacaktır.” şeklinde bir çıkarımda bulunmuştur.Ulutaş’ın belirttiği durum daha çok aşağıdaki yörelerden hangisi için geçerlidir? A) Artvin   B) Aksaray                    C) AdanaD) Çanakkale                E) Edirne Doğru cevap AÇözüm:Artvin’de yer şekilleri engebeli olduğu için makine kullanımının mümkün olmadığı yerler vardır. Bu alanlarda işçiye ihtiyaç duyulacaktır. Diğer alanlar ise düz olduğu için makine kullanımı kolay olacaktır. 24. Akdeniz Bölgesi’nde çeşitli sebze ve meyvelerin yaz ve kış yoğun olarak yetişme imkânı bulması bu bölgenin hangi özelliği etkili olmamıştır? A) Güneşli gün sayısının fazla olmasıB) Kış mevsiminin ılık ve kısa geçmesiC) Karstik arazilerin fazla olmasıD) Sıcaklık ortalamalarının uygun olmasıE) Sulama koşullarının gelişmiş olmasıDoğru cevap CÇözüm:Sebze ve meyvelerin yetişme imkânı bulmasında- Güneşli gün sayısının fazla olması- Kış mevsiminin ılık ve kısa geçmesi- Sıcaklık ortalamalarının uygun olması- Sulama koşullarının gelişmiş olmasıGibi faktörler etkilidir.Karstik alanların hepsinde yoğun bir şekilde yaz, kış sebze ve meyve tarımı yapılamaz. Örneğin Sivas sebze ve meyve tarımı çok gelişmemiştir.25. Türkiye’de, doğal koşullar bakımından buğday üretimine en az elverişli bölümün Doğu Karadeniz kıyıları olmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Yağışın fazla olmasıB) Kışlarının ılık geçmesiC) Yükseltisinin az olmasıD) Buharlaşmanın az olmasıE) Her mevsim yağışlı olması Doğru cevap EÇözüm:Doğu Karadeniz kıyıları her mevsim yağışlı olduğu için yaz kuraklığı isteyen buğday yetişemez.    26. Aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisinin tarımı devlet kontrolündedir?A) İncirB) ÜzümC) PamukD) HaşhaşE) ElmaDoğru cevap DÇözüm:Haşhaş uyuşturucu yapımında kullanıldığı için devlet kontrolünde tarımı yapılır. Önemli Nota Bakınız!!! Önemli not:Devletin alan olarak sınırlandırdığı tarım ürünleri;HaşhaşKenevirPirinçTütünAnason     27. Tarım faaliyetlerinin yapılabildiği süreye “tarım mevsimi” denir. Sıcaklık ortalaması yüksek olan yerlerde tarım mevsimi daha uzundur.  Buna göre, yukarıdaki haritada numaralandırılmış yerlerin iklim özellikleri göz önüne alındığında hangisinde tarım yapılan sürenin daha uzun olması beklenir?

  1. A) I        B) II                C) III                D) IV                E) V

Doğru cevap EÇözüm: V numaralı merkez Adana’dır. Akdeniz kıyılarında kışlar kısa ve ılık geçtiği için tarıma uygun süre oldukça uzundur.     28. I- Tarım alanlarının yerleşmeye açılmasıII- Makineleşmenin artmasıIII- Damlama sulama sistemlerinin kullanımının artmasıIV- Nadas alanlarının azalmasıV- Doğal koşullara bağlılığın azalması Yukarıda verilen özelliklerden hangisi Türkiye tarımı için olumlu bir gelişme sayılamaz? 

  1. A) I        B) II                C) III                D) IV                E) V

Doğru cevap AÇözüm:Tarım alanlarının yerleşmeye açılması tarım yapılan alanların giderek azalmasına sebep olacaktır.     29. Tarım alanlarının nadasa bırakılmasının başlıca nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Sıcaklık ortalamalarının düşük olmasıB) Gübre kullanımının az olmasıC) Toprağın nem ve mineral ihtiyacını karşılamakD) Tüketimin yıllara göre değişmesiE) Yıldan birden fazla ürün alma isteği Doğru cevap CÇözüm:Nadasın en önemli nedeni toprağın nem ve mineral ihtiyacını karşılamaktır.    30. Bulunduğu konum itibariyle Türkiye’de deniz turizmi oldukça gelişmiştir ve gelişmeye devam etmektedir. Buna göre aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisinin tarım alanlarında daha fazla bir azalma görüleceği söylenebilir? A) Fındık B) TurunçgillerC) NohutD) KenevirE) Şekerpancarı Doğru cevap BÇözüm: Turunçgiller daha çok Akdeniz ve Ege kıyılarında yoğunluk gösterir. Deniz turizminin de en çok geliştiği yerler bu alanlardır. Bu kıyılarda yapılacak turizm tesisleri tarım alanlarını azaltacağı için bundan daha çok turunçgil alanları zarar görecektir.       31. Balıklar mevsimlere göre sıcak denizlerden soğuk denizlere, soğuk denizlerden sıcak denizlere göç ederler. Bu nedenle göç yolları kıyı balıkçılığına çok elverişli yerlerdir.Bu bilgilere göre, aşağıdaki bölümlerden hangisi bu göç yollarına örnek gösterilebilir?A) Çanakkale      B) SinopC) Muğla                  D) AntalyaE) Trabzon Doğru cevap AÇözüm:Özellikle alt akıntılar ve üst akıntılar sebebiyle Çanakkale ve İstanbul Boğazları balıkların göç yolları üzerinde yer alır.        32.

Yukarı verilen merkezlerden hangisinde doğal şartlara bağlı olarak nadas alanları daha fazladır?

  1. A) I        B) II                C) III                D) IV                E) V

Doğru cevap CÇözüm:

Türkiye’de yağış azlığı ve sulama imkânların kısıtlı olmasına bağlı olarak en fazla nadas alanları İç Anadolu’da bulunur. Özellikle de Tuz Gölü çevresindedir. Bu nedenle III numaralı merkez doğru cevaptır.

 

 

 

 

 

33.

Yukarıdaki harita işaretli merkezlerin hangisinde İpek Böcekçiliğinin ( yaş koza ) geliştiği söylenemez?

  1. A) I   B) II                C) III                D) IV                 E) V

Doğru cevap AÇözüm:

Türkiye’de yaş koza İpek Böcekçiliğinin yani doğal olarak geliştiği yerler arasında Diyarbakır, Antalya, Bursa, Bilecik, Sakarya gibi iller başta gelir.

 

Önemli not:

2014 verilerine göre yaş koza üretiminde birinci olan il Antalya olmuştur.

 

34.

I- IğdırII- EdirneIII- KonyaIV- ŞanlıurfaV- Kastamonu

Yukarıda verilen illerin doğal bitki örtüsü dikkate alındığında hangisinde ormancılık faaliyetlerinin gelişmesi daha kolaydır?

  1. A) I B) II               C) III               D) IV               E) V

 

Doğru cevap EÇözüm:

Kastamonu orman alanları bakımından oldukça zengindir. Diğer illerin orman varlığı ise oldukça azdır.

 

 

 

  1. Kültür Balıkçılığı: Deniz kıyılarında özellikle koy ve körfezlerin ağız kesimlerinde ağlarla kapatılan yerlerde yapılır.

Kıyı Balıkçılığı: Deniz kıyıları ve denizden avlanan balıkçılık yöntemidir.

Buna göre aşağıdakilerden hangisinde kültür ve kıyı balıkçılığı için daha elverişlidir?

Kıyı                      Kültür

  1. A) Muğla Trabzon
  2. B) Muğla Zonguldak
  3. C) Trabzon Muğla
  4. D) Rize Trabzon
  5. E) Antalya Muğla

 Doğru cevap CÇözüm:

 

Türkiye’de kıyı balıkçılığının en fazla yapıldığı yer Doğu Karadeniz kıyılarıdır.

Kültür Balıkçılığında ise Ege Kıyıları özellikle de Muğla çevresi önemlidir.

 

 

  1. Aşağıdaki hayvancılık türlerinden hangisi iklimden en az etkilenir?
  2. A) Arıcılık
  3. B) Kıl Keçisi
  4. C) Meralarda Büyükbaş
  5. D) Kümes hayvancılığı
  6. E) Tiftik Keçisi

Doğru cevap DÇözüm: 

Şıklardaki hayvancılık türlerinden kümes hayvancılığı kapalı alanlarda yapıldığı için iklim şartlarından en az etkilenir.

Önemli Nota Bakınız!!!

Önemli not:

Hayvancılıkta iklimden ya da doğal koşullardan en az etkilenenler Ahır hayvancılığı ve kümes hayvancılığıdır.

  1. Arıcılık Türkiye’nin bütün bölgelerinde yapılmaktadır. Fakat çiçeklerin açma dönemleri farklı olduğu için her bölgede farklı zamanlarda başlar. Bu arıcılık sistemine gezgin arıcılık denir.

Buna göre, haritada gösterilen yerlerden hangisinde arıcılık diğerlerinden daha önce başlar?

  1. A) I   B) II                C) III                D) IV                 E) V

Doğru cevap BÇözüm:

Türkiye’de çiçekler ilk önce Akdeniz kıyıları daha sonra ise Ege kıyılarında açar.

 

 

 

 

 

  1. Melas; şeker fabrikalarında şeker pancarının fabrikasyon kademesinde şekeri alındıktan sonra fabrikasyona geri alınamayan son halidir.

Yukarıdaki merkezlerin hangisinde melasa bağlı ahır ve besi hayvancılığı gelişmiştir?

  1. A) I   B) II                C) III                D) IV                 E) V

Doğru cevap CÇözüm:

III numaralı alanda şekerpancarı üretimi Türkiye’de birinci sırada gelir. Şeker üretildikten sonra küspesinden hayvan yemi olarak yararlanılır.

 

  1. Türkiye’de küçükbaş hayvancılığın geliştiği bir alanda bu faaliyete bağlı olarak;

I- Pamuklu dokumaII- Şekerpancarı tarımıIII- Un sanayisiIV- Halı ve kilim dokumacılığıV- Ahır hayvancılığı Yukarıdakilerden hangisi gelişme gösterir?

  1. A) I   B) II                C) III                D) IV                 E) V

 Doğru cevap DÇözüm:

Halı ve kilim dokumacılığında küçükbaş hayvanların yününden yararlanılır.

 

 

 

 

  1. Bir merkezde yıl boyunca üretilen et ve süt üretimiyle o merkezdeki yıl içindeki yağış rejimi paraleldir ve et, süt verimi düşük bir hayvan türü bulunmaktadır.

Buna göre;

I- Ahır hayvancılığı – büyükbaşII- Mera hayvancılığı – büyükbaşIII- Mera hayvancılığı – küçükbaşBu merkezde hangi hayvancılık yapılmaktadır?A) I ve IIIB) II ve IIIC) Yalnız ID) Yalnız IIE) Yalnız III Doğru cevap EÇözüm:Hayvancılıkta süt ve et üretimi iklim koşulları ile paralellik gösteriyorsa yani doğal koşullara bağlıysa bu mera hayvancılığıdır. Bilgide et ve süt verimi düşük bir hayvan türüdür dendiği içinde küçükbaş olmalıdır.

 

 

Yukarıda verilen merkezlerde doğal olarak yapılan hayvancılık faaliyetlerinden hangisi ön plandadır?

          I                              II                               III

  1. A) Kıl keçisi Tiftik keçisi      Büyükbaş
  2. B) Arıcılık Tiftik keçisi Büyükbaş
  3. C) Balıkçılık Tiftik keçisi Balıkçılık
  4. D) Arıcılık Kıl keçisi Küçükbaş
  5. E) Arıcılık Kıl keçisi           Balıkçılık

Doğru cevap EÇözüm:

 

I- Muğla – ArıcılıkII- Mersin – Kıl keçisiIII- Trabzon – Balıkçılık Önemli not:Arıcılıkta 2014 verilerine göre Muğla,Kıl keçisinde ise Mersin birincidir.

  1. İklim ve yer şekilleri dikkate alındığında aşağıdaki illerin hangisinin ekonomisinde hayvancılığın ön planda olduğu söylenebilir?
  2. A) Kars
  3. B) Bursa
  4. C) Adana
  5. D) İzmir
  6. E) Ankara

Doğru cevap AÇözüm: 

Türkiye’de Erzurum, Kars gibi illerde özellikle büyükbaş hayvancılık ekonomilerinde en önemli yere sahiptir.

  1. Türkiye’de Kuzeydoğu Anadolu’da büyükbaş, İç Anadolu Bölgesi’nde koyun, Toroslarda ise kıl keçisi yetiştiriciliği yaygındır.

Bu durumun ortaya çıkmasında,

  1. Bitki örtüsündeki farklılık
  2. Yer şekli özellikleri

III. Tarımda uygulanan yöntemler

  1. IV. Arazideki kayaç türleri

verilenlerden hangileri etkilidir?

  1. A) I ve IV
  2. B) II ve III
  3. C) III ve IV
  4. D) I ve II
  5. E) II ve IV

Doğru cevap DÇözüm:

  1. Bitki örtüsündeki farklılık – küçükbaş, büyükbaş ayrımı
  2. Yer şekli özellikleri – keçi, koyun ayrımında kullanılabilir.

 

 

  1. Kuzeydoğu Anadolu’daki meralarda büyükbaş hayvancılığın gelişmesi aşağıdakilerden hangisine bağlıdır?
  2. A) Şekerpancarı üretimine
  3. B) Çayır bitki örtüsünün geniş yer tutmasına
  4. C) Platoların varlığına
  5. D) Hayvancılıkla uğraşan kişilerin fazla olmasına
  6. E) Sıcaklığın düşük olmasına

Doğru cevap BÇözüm:

 

Büyükbaş hayvancılık için tükettikleri büyük boylu ot toplulukları önemlidir. Bu nedenle Erzurum, Kars, Ardahan illerinde çayır bitki örtüsünün geniş yer tutması meralarda büyükbaş hayvancılık yapılmasına olanak sağlamıştır.

 

 

  1. Aşağıda Türkiye’de bir ildeki yağış ve et üretimi verilmiştir.

Yukarıdaki grafiğe göre aşağıdakilerden hangisi kesinlikle söylenebilir?

  1. A) Kaliteli yem üretimi yapılmaktadır.
  2. B) Hayvan cinsleri ıslah edilmiştir.
  3. C) Hayvancılık daha çok doğal koşullara bağlıdır.
  4. D) Ahır hayvancılığı yapılır.
  5. E) Hayvan sayısı azdır.

Doğru cevap CÇözüm:

Grafikte yağış ile et üretimi arasında bir paralellik görülmektedir. Bu nedenle bu ilde hayvancılık faaliyetleri doğal koşullara bağlı olarak yürütülmektedir.

 

  1. Türkiye’de son dönemlerde bazı yıllarda kümes hayvancılığında et ve yumurta üretiminde azalma, fiyatlarında artış görülmüştür.

Buna göre bu değişikliğin sebebi aşağıdakilerden hangisi olabilir?

  1. A) İklimde yaşanan kararsızlıklar
  2. B) Çiftçi sayısında azalma
  3. C) Bu sektörde getirinin azalması
  4. D) Salgın hastalıklardan etkilenmesi
  5. E) Kümes sayısının artması

Doğru cevap DÇözüm:

Son yıllarda kuş gribi salgını sonucu tavukların itlaf edilmesi sonucu tavuk, yumurta üretiminde azalmalar, tavuk eti ve yumurta fiyatında artışlar olmaktadır.

 

 

 

  1. Uşak, Gördes, Demirci, Isparta, Hereke, Kayseri gibi illerde gelişme gösteren uğraş aşağıdaki hayvan türlerinden hangisine bağlıdır?
  2. A) Küçükbaş hayvancılık
  3. B) Büyükbaş hayvancılık
  4. C) Arıcılık
  5. D) İpek böcekçiliği
  6. E) Kümes hayvancılığı

Doğru cevap AÇözüm:

Uşak, Gördes, Demirci, Isparta, Hereke, Kayseri gibi illerde halı ve kilim dokumacılığı gelişme göstermiştir. Bu da daha çok küçükbaş hayvancılığa bağlıdır.

 

 

 

 

 

  1. Türkiye’de balıkçılık üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen yeterince gelişememiştir. Ancak yine de avcılık ve üretimi bazı alanlarda önem taşımaktadır.

Türkiye’de kıyı balıkçılığı dikkate alındığında avcılığı yapılan yaygın balık türleri arasında hangisi birinci sırada gelmektedir?

  1. A) Çaça
  2. B) Hamsi
  3. C) Sardalya
  4. D) Mezgit
  5. E) Kefal

 

Doğru cevap BÇözüm:

Türkiye’de en çok avlanan balık türü hamsidir.

 

 

 

 

  1. Türkiye’de Dağlıç, Sakız, Karaman, Merinos, Kıvırcık gibi türlerinin yaygın olduğu hayvancılık aşağıdakilerden hangisidir?
  2. A) İpek böcekçiliği
  3. B) Büyükbaş hayvancılık
  4. C) Arıcılık
  5. D) Küçükbaş hayvancılık
  6. E) Kümes hayvancılığı

Doğru cevap BÇözüm:

 

Dağlıç, Sakız, Karaman, Merinos, Kıvırcık gibi türler koyuna aittir.

 

 

 

 

I- Balıkçılıkta açık deniz balıkçılığı yapılmalıdır.

II- Besi hayvancılığı yerine mera hayvancılığı yapılmalıdır.

III- Hayvan soyları ıslah edilmelidir.

IV- Süt kuzusu ve dana kesimi önlenmelidir.

V- Kaliteli yem üretimi arttırılmalıdır.

Yukarıdaki bazı hayvancılık faaliyetlerinin daha çok gelişmesi için verilmiş olan bilgilerden hangileri yanlıştır? 

  1. A) I   B) II                C) III                D) IV                 E) V

Doğru cevap BÇözüm:

Türkiye’de mera hayvancılığı yaygın olarak yapıldığı için et ve süt verimi düşüktür. Bunun yeri ahır hayvancılığı yapılmalıdır.

 

 

 

 

 

 

  1. Türkiye’de bir yörede yöre için ilk olacak maden yatakları işletmeye açılmıştır.

Açılan bu maden yatakları bu yörede aşağıdakilerden hangisine yol açmaz?

  1. A) Çevre illerden buraya olan göçlerin artmasına
  2. B) Ekonomik faaliyet çeşitliliğinin artmasına
  3. C) Yöredeki halkın gelir düzeyinin artmasına
  4. D) Gelişmişlik düzeyinin artmasına
  5. E) Dışarıya olan mevsimlik işçi göçlerinin artmasına

 Doğru cevap EÇözüm:

 

Maden yataklarının işletmeye açılması ile iş gücü ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Yapılan faaliyetlere madencilik eklenecektir. Gelir ve gelişmişlik düzeyi artacaktır.

Dışarıya olan mevsimlik işçi göçlerinin azalmasına sebep olur.

 

Yukarıda dağılışı verilen ve daha çok elektrik elektronik sanayisinde tercih edilen maden aşağıdakilerden hangisidir?

  1. A) Boksit
  2. B) Bakır
  3. C) Asfaltit
  4. D) Trona
  5. E) Manganez

     Doğru cevap BÇözüm:

Kastamonu – Küre,

Rize – Çayeli

Artvin – Murgul

Elazığ – Maden

Diyarbakır – Ergani

Önemli bakır yataklarıdır.

 

  1. Aşağıdaki Madenlerden hangisi ağır sanayiye kaynak oluşturan madenler grubunda yer alır?
  2. A) Fosfat
  3. B) Lületaşı
  4. C) Kükürt
  5. D) Manganez
  6. E) Tuz

Doğru cevap DÇözüm:

Manganez demir ve çeliğin sertleştirilmesinde kullanılır.

Demir çelikte ağır sanayi içerisinde yer alır.

 

  1. Aşağıdakilerden hangisinde maden işleme tesisi bulunduğu söylenemez?
  2. A) Bandırma
  3. B) Seydişehir
  4. C) Murgul
  5. D) Karabük
  6. E) Küre

Doğru cevap EÇözüm:

  1. A) Bandırma – Bor
  2. B) Seydişehir –Boksit – Alüminyum tesisi
  3. C) Murgul – Bakır
  4. D) Karabük – Demir
  5. E) Küre – sadece bakır çıkarılır, işleme tesisi yoktur.

 

  1. Gümüş parlaklığında bir madendir. Cam ve seramik sanayisinde renklendirme işleminde kullanılır.

Balıkesir, Kütahya, İzmir, Tokat, Niğde, Bursa, Sivas önemli çıkarım alanlarıdır.

Yukarıda özellikleri verilen maden aşağıdakilerden hangisidir?

  1. A) Cıva
  2. B) Antimon
  3. C) Demir
  4. D) Manganez
  5. E) Bakır

Doğru cevap BÇözüm:

Bilgisi verilen maden antimondur.

 

  1. Aşağıdaki yerlerin hangisinde bor mineralleri yatakları yoktur?
  2. A) Bigadiç
  3. B) Susurluk
  4. C) Seydişehir
  5. D) Emet
  6. E) M.Kemalpaşa

Doğru cevap CÇözüm:

Seydişehir’de boksit madeni bulunur.

 

  1. Sanayide demir, bakır, alüminyum vb. alanlarda alaşım yapımında kullanılır.

Tuzlu suya dayanıklıdır. Bu nedenle gemi yapımında yaygın olarak kullanılır. Ülkemiz bu madenin yatakları bakımından fakirdir. Manisa çevresinde çıkarılmaktadır.

Yukarıda özellikleri verilen maden aşağıdakilerden hangisidir?

  1. A) Feldspat B) Zımparataşı C) Nikel
  2. D) Gümüş E) Volfram

Doğru cevap CÇözüm:

Bilgisi verilen maden Nikeldir.

 

58.

Yukarıdaki haritada çıkarım alanları verilen maden aşağıdakilerden hangisidir?

  1. A) Kükürt
  2. B) Antimon
  3. C) Demir
  4. D) Manganez
  5. E) Boksit

Doğru cevap EÇözüm: Seydişehir ve Akseki’de önemli yatakları bulunan ve Seydişehir’de işlenen maden boksittir.     59. Zirai ilaçların yapımında, kimya sanayisinde kullanılır. Isparta- Keçiborlu, Kütahya – Simav, Aydın – Karacasu, Denizli- Sarayköy’de çıkarılır.

Yukarıda özellikleri verilen maden aşağıdakilerden hangisidir?

  1. A) Kurşun
  2. B) Manyezit
  3. C) Mermer
  4. D) Kükürt
  5. E) Barit

Doğru cevap DÇözüm:

Bilgisi verilen maden kükürttür.

 

 

  1. Türkiye’nin madenleri ve yeraltı zenginlikleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
  2. A) Son dönemdeki sondaj çalışmaları ile birlikte Türkiye’nin bilinen bor rezervleri önemli ölçüde arttırılmıştır.
  3. B) Türkiye’nin maden ihracatında birinci olan ülke Çin’dir.
  4. C) Türkiye’de linyit daha çok termik santrallerde kullanılmaktadır.
  5. D) Dünya bor rezervinin tamamı Türkiye’de bulunmaktadır.
  6. E) Türkiye’de taşkömürü yatakları linyit kadar yaygın değildir.

Doğru cevap DÇözüm:

Dünya bor rezervinin yaklaşık % 72,1’i Türkiye’de bulunmaktadır.

 

 

 

  1. Türkiye’de elektrik üretiminde;

I- DoğalgazII- Jeotermal III- RüzgârIV- Linyit

Sadece yukarıda verilen enerji kaynakları arasında bir sıralama yapılırsa Türkiye elektrik üretiminde daha fazla paya sahip olduğu söylenebilir?

  1. A) I ve IV
  2. B) II ve III
  3. C) III ve IV
  4. D) I ve III
  5. E) II ve IV

Doğru cevap AÇözüm:

Doğalgaz ve linyit daha çok paya sahiptir.

 

 

 

 

 

 

  1. Aşağıdaki sahalardan hangisinde termik santral bulunur?
  2. A) İzmir – Alaçatı
  3. B) Aydın-Germencik
  4. C) Zonguldak-Çatalağzı
  5. D) Çoruh – Deriner
  6. E) Gediz – Demirköprü

  Doğru cevap CÇözüm:

Zonguldak-Çatalağzı taşkömürü ile çalışan termik bir santraldir.

  1. A) İzmir – Alaçatı – Rüzgâr
  2. B) Aydın-Germencik – Jeotermal
  3. D) Çoruh – Deriner – Hidroelektrik
  4. E) Gediz – Demirköprü – Hidroelektrik

 

  1. Aşağıdaki santrallerden hangisinde enerji kaynağı olarak taşkömürü kullanılır?
  2. A) Tunçbilek
  3. B) Soma
  4. C) Su Gözü
  5. D) Çayırhan
  6. E) Çan

 Doğru cevap CÇözüm:

  1. A) Tunçbilek
  2. B) Soma
  3. D) Çayırhan
  4. E) Çan santralleri LİNYİT ile çalışmaktadır.
  5. C) Su Gözü ise Adana’da bulunan ithal taşkömürü ile çalışan termik bir santraldir.

 

 

 

I- Doğalgaz

II- Jeotermal

III- Petrol

IV- Linyit

V- Taşkömürü

Yukarıdakilerden hangisi yenilenebilir enerji kaynaklarından biridir?

  1. A) I       B) II                 C) III                 D) IV                 E) V

 

Doğru cevap CÇözüm:

I- Doğalgaz

III- Petrol

IV- Linyit

V- Taşkömürü

yenilenemeyen enerji kaynakları iken

II- Jeotermal

yenilenebilir enerji kaynağıdır.

 

Önemli Nota Bakınız!!!

 

Önemli Not:

Yenilenmeyen enerji kaynakları:

Linyit

Taşkömürü

Doğalgaz

Petrol

Radyoaktif mineraller

 

 

 

 

 

 

  1. Türkiye’deki Hidroelektrik enerji üretimi hakkında belirtilen;
  2. Akarsuların hidroelektrik potansiyeli yüksektir.
  3. Yenilenebilir enerji kaynaklarındandır.

III. Enerji üretiminde faydalanılan kaynağın yakınına kurulur.

  1. Enerji üretiminde yer şekilleri ve iklim koşullarının etkisi fazladır.
  2. Türkiye’de elektrik üretiminde birinci sıradadır.

gibi yargılardan hangisi yanlıştır?

  1. A) I       B) II                 C) III                 D) IV                 E) V

Doğru cevap EÇözüm:

 

Türkiye elektrik üretiminde birinci olan enerji kaynağı doğalgazdır.

 

  1. Gelişen sanayisi ve artan nüfusuyla Türkiye, Küresel ölçekte enerji tüketim bölgeleri arasına girme yolundadır.

Buna göre, ülkemizdeki enerji üretimi ve tüketimi ile ilgili olarak belirtilen aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

  1. A) Elektrik enerjisi üretiminde en fazla termik santrallerden yararlanılır.
  2. B) En fazla elektrik üretimi doğalgazdan sağlanmaktadır.
  3. C) Elektriğin en fazla tüketildiği alan sanayidir.
  4. D) Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde birinci olan rüzgârdır.
  5. E) En fazla elektrik tüketimi Marmara Bölgesindedir.

Doğru cevap DÇözüm:

Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde birinci olan hidroelektriktir.

 

 

 

 

 

 

  1. Fosil yakıtların yakılması sonucunda elektrik enerjisi üreten tesislere termik santral denir.

Buna göre, aşağıda belirtilen yerlerden hangisinde termik santral bulunur?

  1. A) Seyitömer
  2. B) Keban
  3. C) Alaçatı
  4. D) Sarayköy
  5. E) Demirköprü

 

Doğru cevap AÇözüm: 

  1. A) Seyitömer – linyit ile – termik
  2. B) Keban – su gücü – hidroelektrik
  3. C) Alaçatı – rüzgâr
  4. D) Sarayköy – sıcak su – jeotermal
  5. E) Demirköprü – su gücü – hidroelektrik

  Önemli Not:            68. Biyomas (Biyokütle), yeşil bitkilerin güneş enerjisini fotosentez yolu ile kimyasal enerjiye dönüştürerek depolaması sonucunda ortaya çıkan biyolojik kütle ve buna bağlı organik madde kaynaklarıdır.

Biyokütlenin enerji üretiminin;

I-  Sera gazı emisyonlarını azaltıcı ve iklim değişikliğini yavaşlatıcı bir enerji kaynağı olması

II-  Toprak koruma, su, enerji ve besin üretiminin güvence altına alınması, peyzaj değeri oluşturması

III- Sürekli iş olanakları oluşturması

gibi özelliklerden hangileri bu enerji kaynağının avantajlarından sayılabilir?

  1. A) Yalnız I B) I, II ve III                            C) I ve II
  2. D) I ve III  E) II ve III

Doğru cevap BÇözüm:

 

Öncüllerde verilen özelliklerin hepsi biomasın avantajlarındandır.

 

  1. Türkiye’de Zonguldak ve çevresinde taşkömürü çıkarılmaktadır.

Buna göre taşkömürünün;

  1. Hidroelektrik santraller
  2. Karayolu ulaşımı

III. Demir çelik sanayisi

  1. Termik santraller

gibi alanlardan hangilerinde kullanıldığı söylenebilir?

  1. A) I ve IV
  2. B) II ve III
  3. C) III ve IV
  4. D) I ve II
  5. E) II ve IV

Doğru cevap CÇözüm:

Taşkömürü daha çok demiri eritmek ve şekil vermek için demir çelik sanayisinde ve elektrik üretiminde termik santrallerde kullanılmaktadır.

 

  1. Atatürk
  2. Soma

III. Çatalağzı

  1. Germencik

Yukarıdaki santrallerden hangileri havayı daha fazla kirletir?

  1. A) I ve IV
  2. B) II ve III
  3. C) III ve IV
  4. D) I ve II
  5. E) II ve IV

Doğru cevap BÇözüm:

  1. Atatürk – hidroelektrik
  2. Soma – linyit

III. Çatalağzı – taşkömürü

  1. Germencik – jeotermal

Termik santraller özellikle de linyit ve taşkömürü ile çalışanlar havayı oldukça fazla kirletir. Bu nedenle

  1. Soma – linyit

III. Çatalağzı – taşkömürü

 

 

  1. Aşağıdaki faktörlerinden hangisi İstanbul’da sanayinin gelişmesinin temel nedenleri arasında yer almaz?
  2. A) Avantajlı konumu
  3. B) Gelişmiş ulaşım olanakları
  4. C) Büyük bir tüketim merkezi oluşu
  5. D) Yüz ölçümünün fazla olması
  6. E) Sermaye birikiminin fazla olması

Doğru cevap DÇözüm:

Sanayinin gelişmesinde yüzölçümü bir kıstas değildir.

 

  1. Aşağıda organize sanayi bölgelerinin çalışma özellikleri verilmiştir.

 

I-     Çevreye duyarlı bir kentleşme sağlama

II-    Benzer faaliyetlerde bulunan firmaları aynı

alanda toplamak

III-   Üretimin verimli bir şekilde yürütülmesini

sağlama

IV-   Sanayi tesislerini tarım alanlarına kurma

V-    Sanayinin olumsuz etkileriyle baş etme

 

gibi görevlerden hangisi yanlış olur?

 

  1. A) I B) II C) III             D) IV              E) V

Doğru cevap DÇözüm:

 

Sanayi tesislerini tarım alanlarına kurma yanlış arazi kullanımıdır. Bu durum organize sanayi bölgelerinin çalışma özelliklerinde yer almaz.

 

  1. Türkiye’de endüstri kuruluşlarının dağılımında aşağıdakilerden hangisi daha çok etkilidir?
  2. A) Madenler
  3. B) Yağış
  4. C) Dağların uzanışı
  5. D) Sıcaklık
  6. E) Ulaşım

Doğru cevap EÇözüm: 

Türkiye’de sanayi tesisleri daha çok ulaşımın geliştiği alanlara kurulmuştur. Hem üretim için gerekli hammaddeyi sağlama hem de ürettikten sonra pazarlamada önemli bir kriterdir.

 

Yukarıda Türkiye’de bulunduğu yerlerin verildiği sanayi dalı aşağıdakilerden hangisidir?

  1. A) Çimento
  2. B) Otomotiv
  3. C) Demir – çelik
  4. D) Petrokimya
  5. E) Un

Doğru cevap DÇözüm:Türkiye’deki rafineriler;

İzmit – İpraş

İzmir – Aliağa

Mersin – Ataş

Kırıkkale – Orta Anadolu

Batman – Batman

Petro kimya sanayisi gelişmiştir.

 

  1. Tarıma dayalı sanayi tesislerinin bazılarında hammaddeye yakınlık önemlidir.

Yukarıda belirtilen duruma uygunluk göstermeyen sanayi aşağıdakilerden hangisidir?

  1. A) İstanbul – Pamuklu dokuma
  2. B) Afyon – Şeker
  3. C) Giresun – Fındık
  4. D) İzmir – Konserve
  5. E) Rize – Çay

Doğru cevap AÇözüm: 

İstanbul’da pamuk tarımı yapılmaz.

  1. Aşağıdakilerden hangisinde verilen il, o ilde gelişme bulunmayan sanayi tesisi ile birlikte verilmiştir?
  2. A) Bursa – Konserve
  3. B) Samsun – Bakır
  4. C) Sivas – Cam
  5. D) Zonguldak – Kâğıt
  6. E) Tekirdağ – Bitkisel yağ

Doğru cevap CÇözüm:

Sivas’ta cam fabrikası bulunmaz.

 

Önemli Nota Bakınız!!!

 

Önemli Not:

Cam sanayisi; Sinop, Kırklareli, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Denizli, Mersin, Konya illerinde bulunur.

 

 

  1. Hammaddenin bozulma özelliğinden dolayı sanayi tesisi hammaddeye yakın kurulmalıdır.

II-  Hammaddesi yaygın olan bir sanayi olduğu için sanayi tesisi hammaddeye genelde yakındır.

Yukarıda verilen özellikler dikkate alınırsa aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi doğru olur?

I                                  II

  1. A) Çimento Petrokimya
  2. B) Şeker Çimento
  3. C) Pamuk Çay
  4. D) Petrokimya Çimento
  5. E) Çay Otomotiv

Doğru cevap BÇözüm:

Şeker, çay gibi tarım ürünleri çabuk bozulur.

Türkiye’de en yaygın olan ve hammaddeye yakın kurulan sanayilerden biri çimento sanayisidir.

Bu nedenle B şıkkı doğru cevaptır.

  1. Sanayi kuruluşlarının yoğun olduğu yerlerde kirli atıkların etrafa boşaltılmasından dolayı çevre kirliliği meydana gelmektedir.

Yukarıdaki merkezlerden hangisinde buna bağlı kirliliğin daha fazla olması beklenir?

  1. A) I       B) II                 C) III                 D) IV                 E) V

Doğru cevap AÇözüm:

 

Verilen merkezler arasında en fazla sanayi tesisi I numaralı merkez yani İzmir’dir.

 

 

 

 

 

  1. Konserve
  2. Şeker

III. Çay

  1. Bitkisel yağ
  2. Çimento

Yukarıda verilen sanayi dallarının hangisinde üretim miktarı iklim koşullarından doğrudan etkilenmez?

  1. A) I       B) II                 C) III                 D) IV                 E) V

Doğru cevap EÇözüm:

Çimento toprağa dayalı sanayidir. İklim şartlarından doğrudan etkilenmez. Diğerleri ise tarım ve hayvancılığa dayalı sanayiler oldukları için iklimden etkilenirler.

 

 

Hammadde bir sanayi tesisinin kurulmasında etkili bir faktördür.

Buna göre yukarıdaki yörelerin hangisinde hammadde bol olduğu halde ona dayalı sanayiler istenilen düzeyde gelişmemiştir?

  1. A) I       B) II                 C) III                 D) IV                 E) V

Doğru cevap DÇözüm:

Ulaşım şartlarının gelişmemesi başta olmak üzere çeşitli faktörlerin olumsuzluğu sonucu Doğu Anadolu’nun birçok ilinde sanayi istenilen düzeye ulaşamamıştır.

 

  1. Türkiye’de sanayide karşılaşılan sorunlar dikkate alınırsa;
  2. Sermaye
  3. Hammadde

III. Pazarlama

  1. İş gücü

Hangilerinin diğerlerine göre daha fazla sorun oluşturduğu söylenebilir?

  1. A) I ve IV
  2. B) II ve IV
  3. C) I ve III
  4. D) II ve III
  5. E) III ve IV

 

Doğru cevap CÇözüm:

Türkiye’de bulunan sanayilerin büyük bir kısmına hammadde ülkemizden sağlanır. Hammadde yönünden zengin bir ülkeyiz. Ayrıca iş gücü potansiyeli de yüksektir.

Ancak sermaye ve ürünlerin standardı ve rekabet gücünün düşük olması başta olmak üzere pazarlama imkânları da çok gelişmemiştir.

 

  1. Aşağıda verilen il ve o ilde bulunan sanayilerden hangisinde hammaddeye uzaklık söz konusudur?
  2. A) Batman – Petrol – kimya
  3. B) Giresun – Fındık
  4. C) Elazığ – Ferro Krom
  5. D) İzmir – Pamuklu Dokuma
  6. E) Ereğli – Demir-Çelik

Doğru cevap E

Çözüm:

Ereğli – Demir-Çelik bu alanda enerji kaynağı olan taşkömürüne yakınlık söz konusudur.

 

 

  1. Sanayi merkezlerinin hızla arttığı bir bölgede;
  2. İşsizlik
  3. Çevre kirliliği

III. Tarımda çalışan nüfus oranı

Özelliklerinden hangilerinde azalma görülür?

  1. A) Yalnız I     B) Yalnız II                  C) Yalnız III
  2. D) I ve II E) I ve III

Doğru cevap E

Çözüm:

  1. İşsizlik – azalır
  2. Çevre kirliliği – zehirli gazlardan dolayı artar.

III. Tarımda çalışan nüfus oranı – sanayide ve hizmet sektöründe çalışan oranı artar.

I- Dokuma

II- Petrol Pafinerisi

III- Otomotiv

IV- Demir çelik

Yukarıdaki sanayi dallarından hangileri İzmir, İzmit, Bursa illerinin üçü için de ortaktır?

  1. A) I ve III
  2. B) II ve IV
  3. C) I ve IV
  4. D) II ve III
  5. E) III ve IV

Doğru cevap A

Çözüm:

Bursa’da Petrol rafinerisi yoktur.

Demir çelik fabrikası üç il içinde sadece İzmir’de bulunur.

 

  1. İzmir’e bir sanayi tesisi kurmaya karar veren biri ilk başta aşağıdakilerden hangisine sahip olmalıdır?
  2. A) Enerji B) Sermaye                          C) Pazar
  3. D) Ulaşım E) İş gücü

 

Doğru cevap B

Çözüm:

Sermaye yani para olmadan hammadde, makine, enerji, işgücü de satın alınamaz.

 

  1. Kereste, tomruk, kâğıt ve mobilya gibi orman ürünleri endüstrisinin kurulup gelişebilmesi için aşağıdaki illerden hangisinin doğal koşulları elverişli değildir?
  2. A) Düzce B) Kastamonu                      C) Bolu
  3. D) Muğla   E) Niğde

Doğru cevap E

Çözüm:

Niğde’nin iklimi karasal bir iklimdir ve bitki örtüsü cılızdır.

  1. Aşağıdakilerden hangisi bir bölgede endüstrinin gelişebilmesi için gerekli faktörler içerisinde diğerlerinden farklı bir koşuldur?
  2. A) Kalifiye eleman
  3. B) Ulaşım
  4. C) Pazar
  5. D) Hammadde
  6. E) Sermaye

Doğru cevap D

Çözüm:

Hammadde doğal koşul iken diğerleri beşeri faktörlerdir.

 

 

 

  1. Dokuma ve giyim, Türkiye’de gelişmiş ve üretimin önemli bir kısmının ihraç edildiği bir sanayi koludur.

Dokuma ve giyim sanayisinin geliştiği iller dikkate alınırsa aşağıdakilerden hangisi yanlış olur?

  1. A) Halıcılık: Rize, Giresun, Trabzon
  2. B) Suni ipek ve kumaş: İstanbul ve Bursa
  3. C) Hazır giyim sanayii: İstanbul, Bursa ve İzmir….
  4. D) Tabii ipek ve kumaş: Gemlik ve Bursa
  5. E) Pamuk ipliği ve pamuklu dokuma: Adana, Tarsus, Nazilli, Denizli, Manisa ve İzmir….

Doğru cevap A

Çözüm:

Halı ve kilim dokumacılığı Uşak, Gördes, Demirci, Isparta, Hereke, Kayseri gibi illerde gelişme gösteren bir sanayi dalıdır.

Suni ipek ve kumaş: İstanbul ve Bursa

Hazır giyim sanayii: İstanbul, Bursa ve İzmir….

Tabii ipek ve kumaş: Gemlik ve Bursa

Pamuk ipliği ve pamuklu dokuma: Adana, Tarsus, Nazilli, Denizli, Manisa ve İzmir….

 

 

 

  1. Balıkesir, Giresun, Zonguldak, Kastamonu, Taşucu, Dalaman, Bolvadin gibi alanlarda bulunan sanayi dalı aşağıdakilerden hangisidir?
  2. A) Fındık
  3. B) İlaç
  4. C) Savunma
  5. D) Bakır
  6. E) Kâğıt

Doğru cevap EÇözüm:Bu illerde orman ve ormana dayalı sanayiler gelişme gösterir. Verilen illerde de bu sanayi dalı içerisinde kâğıt fabrikaları bulunur.  

  1. Türkiye’deki petrol rafinerileri dikkate alınırsa;
  2. İzmit – İpraş
  3. İzmir – Aliağa

III. Mersin – Ataş

  1. Kırıkkale – Orta Anadolu
  2. Batman – Batman

Yukarıdakilerden hangisinin petrole yakın kurulduğu söylenebilir?

  1. A) I       B) II                 C) III                 D) IV                 E) V

 Doğru cevap EÇözüm:

Batman Raman, Garzan çevresinde petrol çıkarılır ve buradaki rafineride işlenir.

Önemli Nota Bakınız!!!

Önemli Not:

Mersin Ataş Rafinerisi 2004 yılından bu yana rafinaj işlemi yapmamakta, bu bölgede terminal vazifesi görmektedir. ( yükleme, boşaltma, depolama amaçlı kullanım

 

  1. Ülkemizde Cumhuriyetten sonra TCDD’nin kurduğu ilk hat hangisidir ve hangi tarihte kurulmuştur?
  2. A) 1925, Ankara – Yerköy
  3. B) 1897, Manisa – Akhisar
  4. C) 1865, Ankara – Eskişehir
  5. D) 1858, İzmir – Aydın
  6. E) 1896, Afyon – Ankara

 Doğru cevap AÇözüm:

Osmanlı döneminde ilk hat İzmir – Aydın arasında

Cumhuriyetten sonra ise 1925, Ankara – Yerköy   (Yozgat) arasında TCDD tarafından yapılmıştır.

 

 

  1. Türkiye; Asya ve Avrupa kara yollarını birbirine bağlayan önemli bir kavşak noktasında yer alır.

Bu durum;

  1. Ulaşım
  2. Ticaret

III. Madencilik

  1. Tarım

sektörlerinden hangilerinin Anadolu’da gelişmesine katkı sağlamıştır?

  1. A) Yalnız I  B) Yalnız III                C) I ve II
  2. D) I ve III  E) II ve III

Doğru cevap CÇözüm:

Türkiye; Asya ve Avrupa kara yollarını birbirine bağlayan önemli bir kavşak noktasında yer aldığı için özellikle ulaşım ve ticaretin gelişmesine katkı sağlamıştır.

 

 

Yukarıda verilen limanların hangisi İran’ın transit ticaretinde önemli bir limandır?

  1. A) I       B) II                 C) III                 D) IV                 E) V

 

Doğru cevap EÇözüm:

İran’ın transit ticaretinde en önemli limanların başında Trabzon gelir. Harita V numara ile gösterilmiştir.

 

 

I- Mersin (Silifke) – Karaman

II- Trabzon – Gümüşhane

III- Adana – Konya

Yukarıdaki iller arasında ulaşım sağlanırken hangi doğal geçitler kullanılır?

I                          II                     III

  1. A) Gülek Zigana Belen
  2. B) Sertavul Zigana Gülek
  3. C) Sertavul Ecevit   Gülek
  4. D) Çubuk Zigana Belen
  5. E) Zigana Çubuk Gülek

 

Doğru cevap BÇözüm:

I- Mersin (Silifke) – Karaman – Sertavul

II- Trabzon – Gümüşhane – Zigana

III- Adana – Konya – Gülek

Önemli Nota Bakınız!!!

Önemli Not:

Önemli Geçitler;

Doğu Anadolu Bölgesini Erzurum – Gümüşhane üzerinden Trabzon’a bağlayan Kop ( 2035 m) , Zigana      ( Kalkanlı ) ( 2100 m ), Çataltepe ( 1210 m ),

Batı Karadeniz ‘i İç Anadolu’ya bağlayan Ecevit ve Ilgaz geçitleri,

Akdeniz’i İç Anadolu’ya bağlayan Gülek ( 1050 m ilk çağlardan beri kullanılır. ) Mersin Silifke’yi Mut’a oradan da Karaman- Konya’ya bağlayan Sertavul, Antalya – Isparta – Burdur bağlantısını sağlayan Çubuk   ( 895 m) ve Çeltikçi Beli ( 1225 m )

Hatay – Suriye, Gaziantep bağlantısını sağlayan Belen Geçidi.

 

 

 

  1. Türkiye’de önümüzdeki yıllarda yeni hızlı tren hatları ve havaalanlarının kurulması hedeflenmektedir. Bu projelerin hayata geçirilmesiyle hemen hemen her ile yüksek hızlı tren ya da uçak seferleri yapılacaktır.

Buna göre Türkiye’de bu iki ulaşım sisteminin gelişimi aşağıdakilerden hangisine sebep olabilir?

  1. A) Turizm merkezlerinde karayolu ulaşım yoğunluğunun artmasına
  2. B) Maden bölgelerinde karayolu ulaşım yoğunluğunun artmasına
  3. C) Karayollarının yolcu ve yük taşımacılığındaki payının azalmasına
  4. D) Dış ticarette hava yollarının birinci sıraya yerleşmesine
  5. E) İthalatta deniz yollarına verilen ağırlığın artmasına

Doğru cevap CÇözüm:

Bu iki sistemin gelişmesiyle yolcu ve yük taşımacılığındaki oranları artacaktır buna bağlı olarak Karayollarının yolcu ve yük taşımacılığındaki payı azalacaktır.

 

 

 

 

Yukarıdaki harita hangi iki il arasında direkt ya da aktarmalı olarak demiryolu ulaşımı kullanılamaz?

  1. A) İzmir – İstanbul
  2. B) İstanbul – Samsun
  3. C) Kayseri – Adana
  4. D) Muğla – Rize
  5. E) Kayseri – Samsun

Doğru cevap DÇözüm:

Muğla ve Rize illerine demiryolu ulaşımı yoktur.

 

 

  1. Uluslararası Karadeniz İpek Yolu Projesi Gürcistan, Yunanistan, Türkiye ve Ermenistan sivil toplum kuruluşlarının ortak projesi olup, Yunanistan’ın Selanik kentinden başlayıp, Ermenistan’ın Megri kentine kadar 3000 km.’lik bir güzergâhı kapsamaktadır.

Bu proje ile Karadeniz Bölgesinde;

I- Alternatif güzergâhların oluşturulması

II- Kültürel ve tarihi değerlerin turizme kazandırılması

III- Madenciliğin gelişmesine yönelik tanıtım yapılaması

IV- Büyükşehir sayısının arttırılması

Gibi hedeflerden hangilerinin gerçekleştirilmesinin planlandığını söyleyebiliriz?

  1. A) Yalnız I
  2. B) II ve IV
  3. C) I ve II
  4. D) II ve III
  5. E) III ve IV

Doğru cevap CÇözüm:

 

Bu projede öncelikli hedefler bu bölgelerde alternatif güzergâhların oluşturulması, turizm açısından önemli olan tarihi, kültürel ve doğal alanların tespit edilmesi, bölgenin uluslararası alanda bilinirliğinin arttırılmasına ve turizmin gelişimine yönelik çalışmalara katkı sağlanmasıdır.

2000 yılından bu yana genç ve dinamik kadrosu ile faaliyetlerini sürdüren Ekonomistler Platformu; Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve 8 ülkenin yer aldığı Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Hibe Programı kapsamında “İpekyolu Koridoru Projesi ” çalışmalarına başladı. Proje kapsamında Karadeniz Havzasında yer alan 20 ilin uluslararası düzeyde tanıtımına katkı sağlanacak.

 

  1. Türkiye’de Karayolları Politikasında hem ulusal hem de küresel ölçekte karayolu ulaşımını geliştirmek ve talepleri karşılamak amaçlanmaktadır.

Buna göre Türkiye’deki ulaşım projelerinde aşağıdakilerden hangisinin hedefler arasında olduğu söylenemez?

  1. A) Bölgelerde ulaşım alt yapı sistemlerinin oluşturulması
  2. B) Uluslararası ulaştırma projelerinin hayata geçirilmesi
  3. C) Karayollarının planlı bir şekilde geliştirilmesi
  4. D) Karayollarının yük ve yolcu taşımacılığındaki payının % 100’e çıkarılması
  5. E) Karayollarındaki kalite ve teknolojik imkânların arttırılması

Doğru cevap DÇözüm:

Bu kapsamda Karayollarının yük ve yolcu taşımacılığındaki payının % 100’e çıkarılması gibi bir hedef yoktur.

 

 

  1. Karadeniz’in kıyı kesiminde yer alan Trabzon ve Samsun’un etki alanlarının geniş olmasında;
  2. yağış özellikleri
  3. alanları

III. fonksiyonel özellikleri

  1. ulaşım özellikleri

gibi etmenlerden hangileri daha fazla etkilidir?

  1. A) II ve III B) I ve III C) I ve II
  2. D) II ve IV   E) III ve IV

 

Doğru cevap EÇözüm:

Karadeniz’in kıyı kesiminde yer alan Trabzon ve Samsun’un etki alanlarının geniş olmasında;

Fonksiyonel özellikleri yani ticaret, sanayi gibi faktörler

ve iç kesimlere ulaşımın sağlanması gibi faktörler etkildir.

 

 

 

 

 

  1. Aşağıdaki hava limanlarımızdan hangisinin uluslararası standartlarda olduğu söylenemez?
  2. A) İstanbul (Atatürk)
  3. B) Isparta ( Süleyman Demirel )
  4. C) İzmir (Adnan Menderes)
  5. D) Antalya
  6. E) Ankara (Esenboğa)

Doğru cevap BÇözüm:

Isparta ( Süleyman Demirel ) çok modern ve gelişmiş bir havaalanı değildir.

 

 

 

 

  1. Ticarette önemli faktörlerden biriside ulaşımdır.

Ticari taşımacılıkta en ekonomik ulaşım sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

  1. A) Demiryolu
  2. B) Hepsi eşittir.
  3. C) Denizyolu
  4. D) Havayolu
  5. E) Karayolu

Doğru cevap BÇözüm: Güzergâhın kestirme çizilebilmesi, az yakıtla çok yük taşınması gibi kriterlere bağlı olarak, ticari taşımacılıkta en ekonomik ulaşım sistemi denizyoludur.  102.

Yukarıda Türkiye haritasında gösterilen yönlerden hangisinde ulaşım daha kolaydır?

  1. A) I       B) II                 C) III                 D) IV                 E) V

Doğru cevap CÇözüm:

Gösterilen yerler arasında dağlar kıyıya dik uzandığı için III numaralı yönde ulaşım daha kolay olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

  1. Türkiye’de ulaşım sistemleri içerisinde boru hatları son yıllarda oldukça önem verilen bir yere gelmiştir. 2015 yılında yeni devreye girecek enerji projelerinden;

I- Rusya ile Türkiye arasında yapılan, Rusya’dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye’ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesinin adıdır. Projenin önerisi Türkiye’ye yaptığı bir devlet ziyareti sırasında, 1 Aralık 2014 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin tarafından yapılmıştır.

II- İki kardeş ülke, Türkiye ve Azerbaycan’ın iş birliğiyle ortaya çıkan bu dev proje ile Avrupa’nın ve Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacını karşılamayı bunun yanı sıra bölgede gaz çeşitliliğinin sağlanmayı hedefleyen doğalgaz boru hattıdır.

Yukarıda bilgileri verilen doğalgaz boru hatları aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

I                            II

  1. A) Türk Akım TANAP
  2. B) Güney Akım Nabucco
  3. C) Mavi Akım TANAP
  4. D) TANAP Güney Akım
  5. E) Mavi Akım TANAP

Doğru cevap AÇözüm:

Rusya ile Türkiye arasında yapılan, Rusya’dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye’ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesi Türk Akım

İki kardeş ülke, Türkiye ve Azerbaycan’ın iş birliğiyle ortaya çıkan bu dev proje ile Avrupa’nın ve Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacını karşılayacak TANAP

 

 

 

 

 

  1. Ulaşım, bir nesneyi veya bir kişiyi bulunduğu yerden farklı bir yere aktarmadır. Bir yerleşim yerinin hem kendi sınırları içinde hem de diğer yerleşim yerleri ile olan bağlantısını sağlayan en önemli hizmet sektörü ulaşımdır. Ulaşım sektörü, yerleşim merkezlerinin ekonomik gelişmişlik düzeylerinin belirlenmesinde önemli göstergelerden biridir.

Gelişmişlik düzeyleri göz önüne alındığında, aşağıdaki yerleşim merkezlerinden hangisinde ulaşım sektörünün daha fazla geliştiği söylenebilir?

  1. A) Sinop
  2. B) Muğla
  3. C) Çanakkale
  4. D) Bursa
  5. E) Hakkâri

Doğru cevap DÇözüm:

Bursa ulaşım sistemleri bakımından verilen iller içerisinde en gelişmişidir.

 

105. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin dâhil olduğu Uluslararası Karayolu Ağları ve Koridorlarından biri değildir? 

  1. A) A – Yolları
  2. B) E – Yolları
  3. C) Z – Yolları
  4. D) TEM
  5. E) Karadeniz Çevreyolu

Doğru cevap CÇözüm:

Türkiye’deki Uluslararası karayolu ağ ve koridorları arasında

  1. A) A – Yolları
  2. B) E – Yolları
  3. D) TEM
  4. E) Karadeniz Çevreyolu

Yer alır

Z – Yolları çeldirici amacıyla verilmiştir.

 

  1. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de ulaşımı etkileyen doğal faktörlerden değildir?
  2. A) Derin ve geçit vermeyen vadilerin bulunması
  3. B) Yol yapımı için gerekli sermayenin yetersiz oluşu
  4. C) Dağların denize paralel uzanması
  5. D) Karasal alanlarda uzun ve sert geçen kışlar
  6. E) Eğim ve engebenin fazla olması

Doğru cevap BÇözüm:

Yol yapımı için gerekli sermayenin yetersiz oluşu beşeri bir faktördür.

 

  1. Gelişmiş Avrupa ülkeleriyle Orta Doğu ülkeleri arasındaki en kısa kara ulaşımı Türkiye üzerinden sağlanır.

Bu durum Türkiye’nin aşağıdaki özelliklerinden hangisinin sonucudur?

  1. A) Yüzölçümünün
  2. B) Yer şekillerinin
  3. C) Boylamlarının
  4. D) İkliminin
  5. E) Bulunduğu konumun

Doğru cevap EÇözüm:

 

Türkiye bulunduğu konum sonucu birçok ülkeyle ulaşımın sağlandığı köprü vazifesi görmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Dalgakıran; limandaki gemilerin dalgalardan korunması için denizde yapılmış kalın, uzun dayanıklı duvarlar biçimindeki taş ve beton setlerdir. Bunların gerisinde gemilerin rahatça barınabileceği iç limanlar, iç havuzlar meydana getirilmiştir. Limanların coğrafi durumu, doğal şekilde korunmuş bir liman değilse dalgakıran yapılmaktadır.

Aşağıdaki illerin hangisine yapılacak bir limanda dalgakıranlara ihtiyaç yoktur?

  1. A) Ordu
  2. B) Zonguldak
  3. C) Sinop
  4. D) Samsun
  5. E) Artvin

Doğru cevap CÇözüm:Doğal limanlarda dalgakıranlara pek ihtiyaç olmaz çünkü doğal olarak korunakları bulunur. Karadeniz Bölgesi’nin de tek doğal limanı Sinop’tur.  109. İskenderun Limanı’nın işlek olması üzerinde aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenemez? A) Bulunduğu konum itibariyle İran, Irak ve Suriye ile ticari bağlantısının olmasıB) Kara ve demir yollarıyla diğer alanlara bağlantılı olmasıC) Tarımsal ürünlerin ihracatının fazla olmasıD) Demir-çelik sanayisinin gelişmesiE) Demir-çelik endüstrisine bağlı ticaretin gelişmesi Doğru cevap CÇözüm:Tarımsal ürünlerin ihracatının fazla olması etkili değildir.         110. Türkiye’de birçok ulaşım sistemi gelişim göstermiştir. Bunlardan demiryolu, havayolu, karayolu ulaşımları dikkate alınırsa; Yukarıdaki merkezlerden hangisinde bu üç ulaşım sistemini de aynı anda kullanamayız?

  1. A) I       B) II                 C) III                 D) IV                 E) V

Doğru cevap BÇözüm: Antalya’da demiryolu ulaşımı bulunmamaktadır.  111. Ülkemizin ithalatında aşağıdaki mal gruplarından hangisi önem taşımaz? A) Krom B) Ham petrolC) İlaç-gübreD) Elektronik aletlerE) Otomotiv Doğru cevap AÇözüm: Krom önemli bir ihraç ürünüdür. 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Türkiye’de transit ticaret gelişmiştir ve önemli gelir kaynağıdır.

Buna göre ülkemizin;

  1. Avrupa ve Asya kıtaları arasında köprü konumunda olması
  2. Su kaynakları bakımından zengin olması

III. Doğu Batı yönünde geniş olması

  1. Karadeniz ile Akdeniz ülkeleri arasında bulunması
  2. Petrol ve doğalgaz zengini ülkeler ile bu bakımından fakir olan ülkeler arasında en kısa güzergâh üzerinde olması

özelliklerinden hangileri transit ticaretin gelişmesini sağlayan faktörlerden değildir?

  1. A) I ve II
  2. B) I ve III
  3. C) I ve IV
  4. D) II ve III
  5. E) III ve IV

Doğru cevap DÇözüm:

Türkiye ülkeler arası geçiş güzergâhlarında bulunduğu için transit ticaret gelişme göstermiştir. Bunun boylam ya da su kaynakları ile bir alakası yoktur.

 

  1. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de dış ticaretin açık vermesinin nedenlerinden değildir?
  2. A) Transit ticaret yolları üzerinde bulunması
  3. B) Ürünlerin dış pazarda rekabet gücünün zayıf olması
  4. C) İthal edilen sanayi ürünlerine ödenen paranın fazla olması
  5. D) Ürünlerin büyük bir kısmının iç pazarda tüketilmesi
  6. E) Ürünlerinin pazarlanmasında bazı sorunların yaşanması

Doğru cevap AÇözüm:

 

Transit ticaret yolları üzerinde bulunması artı bir değerdir. Bu daha çok gelir getirir.

 

 

 

  1. Türkiye’de canlı bir iç ticaret vardır. Canlı bir iç ticaret olmasında bölgeler arasındaki iklim farklılığı etkili olan faktörlerden biridir. Sadece bu faktör dikkate alınırsa,

Buna göre yukarıda verilen hangi merkezler arası tarım ürünlerine bağlı ticaretin gelişmesi daha zordur?

  1. A) I ve V B) II ve III C) IV ve V
  2. D) I ve II E) I ve IV

Doğru cevap DÇözüm:

I ve II numaralı merkezlerde Akdeniz iklimi görülür ve yetişen tarım ürünleri ortaktır.  Bu nedenle böyle bir ticaretin gelişmesi daha zordur.

 

 

 

  1. Türkiye’de ihracat ve ithalatta en çok yükleme ve boşaltma yapılan liman aşağıdakilerden hangisidir?
  2. A) Samsun
  3. B) İzmir
  4. C) İstanbul
  5. D) Mersin
  6. E) Sinop

Doğru cevap CÇözüm:

Türkiye’de ihracat ve ithalatta en çok yükleme ve boşaltma yapılan liman İstanbul Limanıdır.

 

      116. Ülkemizin İhracatında aşağıdaki mal gruplarından hangisi önem taşımaz?A) Krom B) BakırC) BorD) MermerE) Platin Doğru cevap EÇözüm: Platin ithal ürünler arasında yer tutar.

 

 

  1. Türkiye’de bazı iller iç ticarette önem taşımaktadır.

Bu illerin iç ticaret bakımından önem taşımasında aşağıdakilerden hangisi etkili değildir?

A) Ulaşım sistemlerinin çeşitli ve gelişmiş olması        B) Ekonomik gelişmişlik düzeylerinin yüksek olmasıC) Yüzölçümlerinin büyük olması D) Nüfus ve buna bağlı tüketimin fazla olmasıE) Üretim faaliyetlerinin gelişmiş olması Doğru cevap EÇözüm:Ticaret ile illerin yüzölçümü arasında bir bağlantı yoktur.

 

  1. Bazı iller bulunduğu bölgenin ticaretinde ilk sıralarda yer alır.

Buna göre aşağıdaki illerden hangisi bulunduğu bölgenin ticaretinde böyle bir özellik göstermez?

  1. A) İstanbul
  2. B) Gaziantep
  3. C) Uşak
  4. D) Adana
  5. E) Samsun

 

 

 

 

Doğru cevap CÇözüm:  Uşak Ege Bölgesinde yer alır. Ege Bölgesi ticaretinde ilk sırada yer alan İzmir’dir.

  1. A) İstanbul – Marmara
  2. B) Gaziantep- G.D.A
  3. D) Adana – Akdeniz
  4. E) Samsun – Karadeniz

 

  1. Efe gittiği ilde ticaret gelirlerinin büyük bir kısmını turizm, bir kısmını da seracılık faaliyetlerinin oluşturduğunu görmüştür.

Buna göre aşağıdaki illerden hangisi Efe’nin gittiği il olabilir?

  1. A) Antalya
  2. B) Rize
  3. C) Samsun
  4. D) Manisa
  5. E) Malatya

 

Doğru cevap AÇözüm:

Türkiye’de turizm bakımından gelişmiş ve seracılıkta en önemli kent olan Antalya’dır.

 

  1. Tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu alanlarda canlı bir ticaret hayatı göze çarpar. Bunlar iç ve dış pazarlara ürünler gönderen dağıtım bölgeleridir.

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’deki tarım alanlarında yetiştirilip, dış pazarlara gönderilen tarım ürünleri arasında yer almaz?

  1. A) Avokado
  2. B) Kiraz
  3. C) Ayva
  4. D) İncir
  5. E) Üzüm

Doğru cevap AÇözüm:

 

Avokado Türkiye’de çok dar bir alanda tarımı yapılan ve üretimi az olan bir üründür. İhracatı söz konusu değildir.

 

 

  1. Türkiye’de ithalat ve ihracat yıllara göre farklılık göstermektedir.

Türkiye’deki ithalat ve ihracat hareketlerini hangi yıldan itibaren ikiye ayırmak gerekir?

  1. A) 1923
  2. B) 1927
  3. C) 1945
  4. D) 1960
  5. E) 1980

Doğru cevap EÇözüm:

Ticarette;

1980 öncesi – Korumacı Müdahaleci Politikalar

1980 sonrası – Serbest Piyasa Ekonomisi uygulanmıştır.

 

  1. Aşağıdaki ülkelerden hangisi Türkiye’nin dış ticaretinde önemli yeri olan ülkelerden biri değildir?
  2. A) Almanya
  3. B) Meksika
  4. C) Çin
  5. D) Irak
  6. E) Rusya

Doğru cevap BÇözüm: Meksika dış ticaretimizde önemli olan bir ülke değildir.

 

  1. A) Almanya – ihracatta 1.
  2. C) Çin – dış ticaret açığında 1.
  3. D) Irak – ihracatta 2.
  4. E) Rusya – ithalatta 1.
  5. Aşağıdaki şehirlerimizden hangisinin iç ticaretteki etki alanının diğerlerinden daha geniş olduğu söylenebilir?
  6. A) Kırşehir
  7. B) Aksaray
  8. C) Kayseri
  9. D) Niğde
  10. E) Gümüşhane

 

Doğru cevap CÇözüm:

 

Kayseri sanayi, ulaşım, ticaret gibi yönler başta olmak üzere geliştiği için iç ticarette etki alanı verilen iller içerisinde daha geniştir.

 

  1. İç ve dış turizmde Türkiye’nin en tanınmış lagünü aşağıdakilerden hangisidir?
  2. A) Derinboğaz
  3. B) Akyatan
  4. C) Terkos
  5. D) Büyük Çekmece
  6. E) Ölüdeniz

Doğru cevap EÇözüm:

Muğla’ daki Ölüdeniz lagünü doğal güzelliği itibariyle Türkiye’nin en tanınmış lagünüdür.

 

  1. Pamukkale traverten alanında hangi antik kent bulunmaktadır?
  2. A) Aizonia
  3. B) Aspendos
  4. C) Hierapolis
  5. D) Kültepe
  6. E) Gordion

Doğru cevap CÇözüm:Hierapolis Denizli – Pamukkale yer almakta ve bu alanlar UNESCO tarafından miras listesinde hem doğal hem kültürel listede yani karma dediğimiz mekanlar içerisindedir.  126. Bir yörede turizme bağlı olarak en fazla gelişmesi beklenen etkinlik aşağıdakilerden hangisidir? A) Ticaret         B) Tarım      C) HayvancılıkD) Sanayi         E) Enerji üretimi Doğru cevap AÇözüm:

 

Turizm hizmet alıp satma bakımından ticaretin önemli bir unsurudur.

 

 

 

Ayşe, Fatma, Hayriye çok temiz ve sakin bir yerde yaz dönemini denize girerek geçirmek istemektedir.

Buna göre verilen merkezlerden hangisini seçmesi daha doğru olur?

  1. A) I     B) II               C) III                D) IV                E) V

Doğru cevap AÇözüm:Marmara Bölgesinin en temiz körfezi ve kendi kendini yenileme özelliğine sahip olan Saroz Körfezidir. I numaralı alanda da burası gösterilmiştir.

 

  1. Aşağıda verilen merkezlerden hangisinde turizmin gelişmesi diğerlerinden farklı bir nedene bağlıdır?
  2. A) Kemer
  3. B) Alanya
  4. C) Safranbolu
  5. D) Fethiye
  6. E) Çeşme

Doğru cevap CÇözüm 

  1. A) Kemer – deniz turizmi
  2. B) Alanya – deniz turizmi
  3. C) Safranbolu – tarihi, kültürel turizm
  4. D) Fethiye – deniz turizmi
  5. E) Çeşme – deniz turizmi

 

 

  1. Ülkemizin, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğu altında yürüttüğü çalışmalar neticesinde bugüne kadar UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 15 adet varlığımızın alınması sağlanmıştır. Bu varlıklardan 2 si 2015’te bu listeye dâhil edilmiştir.

Buna göre aşağıdaki yerlerden hangisi 2015 yılında bu listeye eklenen yerler arasındadır?

  1. A) Efes – İzmir
  2. B) Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi
  3. C) Konya – Çatalhöyük
  4. D) Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir)
  5. E) Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa)

 Doğru cevap AÇözüm: 

2015 yılında kalıcı miras listesine dâhil edilen 2 yer; Diyarbakır Kalesi ve Surları (2015)

Efes (2015)

 

Önemli Nota Bakınız !!!

Önemli Not:

Dünya Miras Listesi’ne Alınan Mekânlarımız

( Kalıcı Liste )

  • İstanbul tarihi alanları [1985]
  • Göreme ve Kapadokya Milli Parkı (Nevşehir)—1985
  • Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas)—1985
  • Boğazköy (Hattuşaş) – Hitit başkenti (Çorum)- -1986
  • Nemrut Dağı (Adıyaman) – Kâhta- 1987
  • Xanthos – Letoon (Muğla – Antalya il sınırı), Likya Uygarlığı- 1988
  • Pamukkale – Hierapolis (Denizli) 1988
  • Truva Antik Kenti (Çanakkale)- 1998
  • Safranbolu şehri (Karabük)- 1998
  • Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne)- 2012
  • Konya – Çatalhöyük – 2012
  • Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) [2014]
  • Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) [2014
  • Diyarbakır Kalesi ve Surları (2015)
  • Efes (2015)

 

 

  1. Özel konumlarının etkisiyle bazı merkezlerde turizm faaliyetleri çeşitlilik göstermektedir.

Buna göre, aşağıdaki şehirlerden hangisi hem kış, hem yaz, hem de kaplıca turizmi açısından elverişlidir?

  1. A) Aydın
  2. B) Nevşehir
  3. C) Samsun
  4. D) Rize
  5. E) Bursa

Doğru cevap E

Çözüm:

Bursa – Oylat, Çekirge Kaplıcaları, Uludağ Kış turizmi, Marmara Denizi kıyıları deniz turizmi

  1. Türkiye’de turizm potansiyelinin verimli bir şekilde kullanılması aşağıdakilerden hangisine sebep olmaz?
  2. A) Dış ticaret açığının azalmasına
  3. B) Yeni iş olanaklarının oluşmasına
  4. C) Ticari etkinliklerin canlanmasına
  5. D) Ulaşımın gelişmesine
  6. E) Yerli turistlerin azalmasına

 

Doğru cevap E

Çözüm:

Yerli turistlerin azalmasına sebep olmaz daha da artmasına sebep olabilir.

 

 

 

  1. Turizmde istihdam edilen kişilerin az olması
  2. Doğal ve Kültürel güzelliklerin tam anlamıyla turizme sunulamaması

III. Milli park sayısının fazla olması

Yukarıda verilen özelliklerden hangisi ya da hangileri Türkiye’de turizm potansiyelinin yüksek olmasına rağmen elde edilen gelirin az olmasına sebep olmuştur?

  1. A) II ve III B) Yalnız II C) Yalnız III
  2. D) I ve III E) Yalnız I

 

Doğru cevap B

Çözüm:

Doğal ve Kültürel güzelliklerin tam anlamıyla turizme sunulamaması gelirinde istenilen düzeye çıkmamasında etkili olmuştur.

  1. Türkiye’de 2023 Turizm Stratejisinde kapsamında ülkemizde 9 adet tematik bölge önerilmektedir.

Bunlardan biri olarak Kapadokya Kültür Turizmi Gelişim Bölgesi zengin tarihi, kültürel, doğal zenginliklere sahip tarihi ve doğal yapı içerisinde gelişmiş özgün kentsel dokularını koruyabilmiş illeri kapsamaktadır.

Aşağıdaki merkezlerden hangisi bunlardan biri değildir?

  1. A) Aksaray
  2. B) Ankara
  3. C) Kırşehir
  4. D) Kayseri
  5. E) Nevşehir

 

Doğru cevap BÇözüm

 

Ankara Kapadokya Kültür Turizmi Gelişim Bölgesi yer almaz.

 

  1. Türkiye’de 2023 Turizm Stratejisinde kapsamında ülkemizde 7 adet tematik tematik turizm gelişim koridoru önerilmektedir.

Bunlardan biri Trakya Kültür Koridoru Trakya Kültür Koridoru,

I- Edirne,

II- Kırklareli

III- Tekirdağ

IV- Kocaeli

Gibi illerden hangileri kapsamaktadır?

  1. A) II ve III B) I ve III C) I, II ve III
  2. D) I ve III E) I, III ve IV

Doğru cevap C

Çözüm:

Trakya Kültür Koridoru Trakya Kültür Koridoru,

I- Edirne,

II- Kırklareli

III- Tekirdağ illerini kapsamaktadır.

Yukarıda verilen merkezlerden hangisinde bulunan turizm faaliyeti yanlış eşleştirilmiştir?

  1. A) I     B) II               C) III                D) IV                E) V

Doğru cevap CÇözüm

 

III numaralı alanda Peribacaları bulunmaktadır. Doğal turizm ve kültürel, tarihi turizm gelişme göstermiştir.

 

 

 

  1. Bölge 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgâr tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır.

Bölgedeki yerleşmeler Paleolitik döneme kadar uzanmaktadır. Hititler’in yaşadığı topraklar daha sonraki dönemlerde Hıristiyanlığın en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Kayalara oyulan evler ve kiliseler bölgeyi putperestlerin zulmünden kaçan Hıristiyanlar için devasa bir sığınak haline getirmiştir. Yukarıda bilgisi verilen turizm alanı aşağıdakilerden hangisidir? 

  1. A) Nemrut
  2. B) Zeugma
  3. C) Kapadokya
  4. D) Hierapolis
  5. E) Gordion

Doğru cevap CÇözüm 

Bilgisi verilen turizm alanı Kapadokya’dır.

 

137. Türkiye termal kaynaklar bakımından zengin bir ülkedir. Ve buna bağlı turizmin gelişmesi son yıllarda hızlanmaktadır. Bir girişimci Afyon’da kuracağı kaplıca ve tesislerinin tanıtımını yapmak isterse hangi ilin iletişim ve haberleşme araçlarında çok fazla tanıtım yapması doğru olmaz? 

  1. A) Konya
  2. B) Kırklareli
  3. C) Mersin
  4. D) Denizli
  5. E) Mardin

Doğru cevap DÇözüm Denizli ilinde de önemli kaplıca ve sağlık turizm tesisleri bulunmaktadır. Bu nedenle bu alanda tanıtım yapması çok mantıklı olmaz. 138. İzmir ve Bursa illerinin turizm değerleri kıyaslanırsa aşağıdakilerden hangisi yanlış olur? 

  1. A) Bursa’da kış turizmi gelişmiştir.
  2. B) İzmir’de deniz turizmi Bursa’ya göre daha fazla gelişmiştir.
  3. C) İki ilde de UNESCO miras listesinde yer alan turizm merkezleri bulunur.
  4. D) Bursa’da karstik şekillere bağlı turizm alanları oldukça fazladır.
  5. E) İki ilde de sağlık turizm alanı bulunur.

Doğru cevap DÇözüm

  1. A) Bursa’da kış turizmi gelişmiştir. – ULUDAĞ
  2. B) İzmir’de deniz turizmi Bursa’ya göre daha fazla gelişmiştir. –Çeşme, Kuşadası vb.
  3. C) İki ilde de UNESCO miras listesinde yer alan turizm merkezleri bulunur. Bursa – Cumalıkız, İzmir – Efes
  4. D) Bursa’da karstik şekillere bağlı turizm alanları oldukça fazladır. Turizm açısından böyle bir çekiciliği yoktur.
  5. E) İki ilde de sağlık turizm alanı bulunur.

İzmir – Balçova, Bursa Oylat Kaplıcaları

139. I-   Çığ olayları         II-   Sanayileşme         III-  Yeni tarihi alanların turizme açılması         IV-  Şehirleşme         V-  Doğal miras alanlarının azalmasıYukarıda verilenlerden hangisi turizmi olumlu yönde etkiler?

  1. A) I     B) II               C) III                D) IV                E) V

Doğru cevap CÇözümYeni tarihi alanların turizme açılması daha fazla alternatif oluşturur.      140. Millî Park: Bilimsel ve estetik bakımdan, millî ve milletlerarası ender bulunan tabiî ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat ve gezinme parçalarıdır.”Aşağıdaki Milli Parklardan hangisi Marmara Bölgesinde bulunmaz? A) Uludağ Milli ParkıB) Dilek Yarımadası Milli ParkıC) Kazdağı Milli ParkıD) Kuş Cenneti Milli ParkıE) Gelibolu Yarımadası Milli Parkı Doğru cevap BÇözüm Dilek Yarımadası Milli Parkı Ege Bölgesinde yer alır.
38 kez görüntülendi.


YORUMLAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.