Medreseler Neden Kapatıldı?

Medreseler neden kapatıldı? Devamı yazımızda…

Medreseler Neden Kapatıldı?
Yayınlama: 20.12.2021
Düzenleme: 06.10.2022 06:08
311
A+
A-

Çağın gerisinde kalan ve ihtiyacı karşılamaktan uzak olan medreseler laik eğitim sistemi ile bağdaşmamaktaydı. Ayrıca medreseler verdiği eğitimle Türk insanı arasında kültür ikiliğine sebep oluyordu. Bundan dolayı medreselerin kaldırılması gerekliydi. Medreseler neden kapatıldı? Devamı yazımızda…

Medreselerin kaldırılması-Medreselerin kapatılması: Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile bütün eğitim kurumları, Millî Eğitim Bakanlığına bağlandı. Sonra da gereksiz, çağını doldurmuş olan eğitim kurumlarının kaldırılmasına başlandı. Bunların başında medreseler geliyordu. Ortaçağdan beri devam eden ve din bilimleri ile diğer pozitif bilimlerin öğretildiği medreseler zamanla bilgisizlik yuvası haline gelmiştir. Tamamen din bilgilerinin öğretildiği bir kurum haline gelen medreseler batıda  gelişme gösteren müspet bilimleri benimseyememişti. Çağın gerisinde kalan ve ihtiyacı karşılamaktan uzak olan medreseler laik eğitim sistemi ile bağdaşmamaktaydı. Ayrıca medreseler verdiği eğitimle Türk insanı arasında kültür ikiliğine sebep oluyordu. Bundan dolayı medreselerin kaldırılması gerekliydi.

Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nda medreselerin kapatılmasına dair açık bir ifade yoktu. Ancak, çağdaş ve bilimsel eğitime geçilince zaten uygulama sırasında medrese eğitimi son bulmuş oluyordu. Devlet yönetiminde ve hukuk sisteminde laikleşme başladığı için yeni sisteme uygun  insana ihtiyaç vardı. Artık çok sayıda din bilginine gerek yoktu. Bunun yanında yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, eğitimin laik, çağdaş vemillî olmasını benimsemişti. Bu nedenle

yeni sisteme uyum sağlamaları mümkü nolmayan medreseler kapatıldı. Ancak, devlet gerekirse din adamı yetiştirecek okulları kendisi açacaktı.

Medreselerin kapatılmasıyla Türk eğitim sistemi laik ve millî bir nitelik kazanmıştır. Eğitim ve öğretim alanında bir başka değişiklik de 2 Mart 1926 da çıkarılan Maarif Teşkilatı Hakkındaki Kanun ile sağlanmıştır. Bu Kanun’la laik eğitime uygun bir yaklaşımla, ilk ve orta öğretimin esasları tespit edilerek, eğitim hizmetleri modernleştirilmiştir. Ayrıca devletin izni olmadan hiçbir okulun açılmayacağı belirtilmiştir. Böylece bu Kanun’la yeni Türk Devleti’nin bugünkü eğitim ve öğretim sisteminin temeli atılmış oldu.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.