DOLAR
EURO
ALTIN
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Gök Gürültülü

Yazım ve Noktalama Bilgisi Soru ve Çözümleri

Yazım ve Noktalama Bilgisi Soru ve Çözümleri
11.04.2020
967
A+
A-

ÖYS ve ÖSYS sınavları yani 1990’lardan kalma 20 soru ile Yazım ve Noktalama Bilgisi konusunu pekiştirmeye ne dersin? Cevap Anahtarı sayfanın sonunda.

1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, “ama” sözcüğü, pekiştirme görevinde kullanılmıştır?
A) Çok zorladım; ama yararı olmadı.
B) Bir zamanlar burada eski ama sağlam bir ev
vardı.
C) Bir derdin var senin; ama bana söylemek istemiyorsun.
D) Yine gelecekmiş; ama çok kalmayacakmış.
E) O günden sonra onu [niç, ama İliç görmedim.
(1990-ÖYS)

 

2- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, zarf tümleci
yoktur?
A) Biz bu geziye katılacağız.
B) Geceyi uyuyarak geçireceğiz.
C) Bizimle gelirseniz pek sevineceğiz.
D) Erkenden yola çıkacağız.
E) Her şeyi ayrıntılarıyla düşüneceğiz.
(1990-ÖYS)

 

3- Aşağıdaki cümlelerin hangisi, yapısına göre
basit, söz dizimine göre devrik bir fiil cümlesidir?
A) Bu opera, eski bir müzik öğretmeninin hayat
hikâyesine ilişkinmiş.
B) Aynı romanın birçok çevirilerinin yapıldığını
biliyoruz.
C) Bütün bu iddialar, bir tek şeyi ortaya koyuyor
bence.
D) Son okuduğum romanda olay örgüsü karmaşık.
E) O anda vereceği yanıtı düşünüyordu galiba.
(1990-ÖYS)

 

4- Aşağıdaki cümlelerden hangisi, özne, nesne,
zarf tümleci ve yüklemden oluşmuştur?
A) O basketbol maçını ben izlememiştim.
B) Güreş milli takımımız, önümüzdeki hafta Polonya’ya gidecek.
C) İki büyük takım arasındaki maç, berabere sonuçlandı.
D) Takım arkadaşım, attığım topu hemen yakaladı.
E) Geçen seneki yanşmalara bizim okul katılmadı.
(1990-ÖYS)

 

5- Saraçhanebaşı’ndaki yıllanmış Bozdoğan Kemeri’nin eteklerine yaslanmış eski bir medrese olan
müze binası, bu tür sergilerle izleyicilerine’ geçmişten geleceğe uzanan ilginç köprüler kuruyor.
Bu cümlenin öznesi, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Saraçhanebaşı’ndaki yıllanmış Bozdoğan Kemeri
B) Bozdoğan Kemeri’nin eteklerine yaslanmış eski bir medrese
C) ilginç köprüler
D) geçmişten geleceğe uzanan ilginç köprüler
E) Saraçhanebaşı’ndaki yıllanmış Bozdoğan
Kemeri’nin eteklerine yaslanmış eski bir medrese olan müze binası
(1990 – ÖYS)

 

6- Arada sırada telefonla görüşüyoruz.
Bu cümlenin yüklemi çatı bakımından, aşağıdaki cümlelerden hangisininkiyle benzerlik
göstermektedir?
A) Kendisiyle sık sık buluşuyorduk.
B) Zor bir işin altına girmiştik.
C) Öfkesi sonunda yatışmıştı.
D) Dostluğumuz günden güne gelişiyordu.
E) Evine gidip mutluluklar dilemiştik,
(1990-ÖYS)

 

7- Aşağıdaki dizelerden hangisinin yüklemi isim
soylu bir sözcüktür?
A) Ben köy öğretmeniyim, bİr bahçıvanım
B) Bütün köy çocuklannı getirin buraya
G) Yalnızlıktan açarlar kimse bilmez onlan
D) Kaya diplerinde açmış çiğdemlere benzer
E) Toprağı nasıl örterseniz öylece örtün beni
(1991 – ÖSS)

 

8- Aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı, özne
de yüklem de deâHdir?
A) – Arkadaşın ne yapıyor?
– Dinleniyor.
B) – Kim geldi?
– Sütçü.
C) – Annen nasıl oldu?
– iyileşti.
D) – Bu pakette ne var?
– Kitap.
E) – Çocuk kimi arıyor?
– Kardeşini.
(1991-ÖSS)

 

9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, de (da) bağlacı nesneleri birbirine bağlamaktadır?
A) O konuyu ben de arkadaşım da biliyoruz.
B) Şiiri de, matematiği de çok severdi.
C) Salı günü de çarşamba günü de uğradım, yerinde yoktu.
D) Onu o günden sonra görmedim de aramadım da.
E) Bu işi eskiden de sevmiyordum bugün de
sevmiyorum.
(1991 – ÖSS)

 

10- Cümlede önemsenen öğeyi vurgulamanın bir yolu da onu yükleme yaklaştırmaktır.
Bu açıklamaya göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylı tümleç vurgulanmaktadır?
A) Beni en çok onlar ilgilendirmişti.
B) O sonsuz maviliği yeniden gördüm.
C) En güzel yıllarım köyde geçti.
D) Binlerce kuş birden iıavalandı.
E) Ertesi gün tekrar geleceğini biliyordum.
(1991 – ÖSS)

 

11- Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili
sözcük, birden çok yapım eki almıştır?
A) Ödül, sanatcınır^ son eserine verildi.
B) Bunlan sizin sokaktaki çiçekçiden aidtm.
C) Kapıdaki nöbetçiye sizi sordum.
D) Yann tatlıcının önünde buluşacağız,
E) Köşedeki balıkçıya taze balık gelmiş.
(1991 – ÖSS)

 

12- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne adlaşmış bir sıfattır?
A) Hastayı rahatsız etmemek için, odasına girmedik.
B) Bu sınıfın en çalışkanını tanımak isterdim.
C) Yaralı, kazayı bütün aynntılarıyla ilgililere anlatmış.
D) İyilikten etkilenmeyecek kişi yoktur.
E) Bu yılki güzellik yanşmasında jüri, bir Hintli’yi
birinci seçmiş.
(1991 – ÖYS)

 

13- Aşağıdaki dizelerden hangisi, öğelerinin dizilişi yönünden kurallı bir cümledir?
A) Bahar erdi, güller açtı burada.
B) Bahar çiçek çiçek gelince güzel!
C) Gözlerim yollarda geçti kaç bahar!
D) Ömrümüzün son demi sonbaharıdır artık!
E) Bir ilkbahar sabahı güneşle uyandın mı hiç?
(1991 – ÖYS)

 

14- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde İsim – fiille
kurulmuş bir yan cümlecik, teme! cümleciğin
nesnesi görevindedir?
A) Öğretmenimizin şiir okuyuşunu çok beğeniyorum.
B) Onun şiir okuyuşundan sen de hoşlanırsın.
C) Güzel şiir okumak bir yetenek İşidir.
D) Şiir okumaktan hoşlanmayanlar da olabilir.
E) Şiir okumanın da bazı kuralları vardır.
(1991 – ÖYS)

 

15- Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem bileşik
zamanlı bir fiildir?
A) Mermiler altında geçerek suyu
Yollara döküldü bahtsız kafile
B) Tutuşurken ufuk uzakta yer yer
Alçalan akşamlarda sular karardı
C) Bu akşam rüyamda Leylâ’yı gördüm
Derdini ağlarken yanan bir muma
D) Susamış ruhumla mesafelere
Hiçbir şey bağlamaz beni bir yere
E) Mucize başlamıştı eşsiz ve çılgın
Yıkanan kuşlar gibi enginlerde
(1991 – ÖYS)

 

16- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zincirleme
ad tamlaması vardır?
A) Filmdeki olaylar İsviçre sınırında geçiyor.
B) Kitapları, türlerine göre ayırarak kitaplığa yerleştirdim.
C) Gelecek yıl yaz tatilini Antalya’da geçireceğiz.
D) Sanatçı, ilk sergisini önümüzdeki hafta İstanbul’da açacakmış.
E) Serüven romanlarının okuyucusu her yıl biraz
daha artıyor.
(1991 – ÖYS)

 

17- İsim tamlamalannda zamirler de tamlayan olur.
Aşağıdakllerin hangisinde bu kurala uygun bir
örnek vardır?
A) Onun kardeşi bu köyde öğretmenmiş.
B) Çeşmenin başında büyük bir kalabalık toplandı. ‘
C) Yolcunun çantasını bulup getirmişler.
D) Kapının önünde yaşlı bir adam duruyordu.
E) Otobüs durağında bizden başka kimse yoktu.
(1991 – ÖYS)

 

18- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir ad, birden çok sıfatla nitelenmiştir?
A) Sıcak yaz akşamlannda balkonda oturup geç
saatlere kadar konuşurduk.
B) Onun ne kadar terbiyeli, titiz ve çalışkan bir
insan olduğunu herkes bilir.
C) Bahar gelince köşkün büyük bahçesinde
güller, karanfiller, nergisler açardı.
D) Büyük şehirlerde, yeşil alanlann korunması
ve çoğaltılması çalışmalarına önem veriliyor.
E) Onunla oturup uzun uzun, geçmişten, okul
günlerimizden söz ettik.
(1991-ÖYS)

 

19- Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem, gereklilik kipindedir? •
A) Çınar yeşili sundurmarnda
Bakmalıyım ayçiçeği tarlasına
B) Akçakavaklar ıslanırken
Örter bizi güz ananın yapraklan
C) İşte duruyor bir çocuk
Mürdüm eriği gözleriyle
D) Bir yüce dağdan bir yüce dağa
Dikmişim ışıklı direklerimi
E) Kırmızı alıç boncuğunu
Alıp dizdim sevginin ipliğine
(1992-ÖSS)

 

20- Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili
sözcük, çatı bakımından ötekilerden farklıdır?
A) Seni danitmak istemivorum.
B) Bu konuyu birlikte secmistlk.
C) Seni durakta çok bekledim.
D) Onun için bu kadar üzülmemelisin.
E) Önerdiğin kitabı alacağım.
(1992-ÖSS)

 

Cevap Anahtarı

1 C

2 A

3 D

4 B

5 B

6 D

7 C

8 E

9 B

10 C

11 B

12 D

13 E

14  D

15  A

16  B

17 – E

18 – D

19 – A

20 – B
967 kez görüntülendi.


YORUMLAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.